Увеличават екипите, които контролират спазването на мерките в София

Увеличават се екипите на полицията и на Столична община, които контролират за задължителното носене на маски в градския транспорт, в търговските обекти и при струпвания на хора на открито. Това предложение направи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване на разпространението на COVID-19.  От днес екипи на дирекцията за аварийна помощ и превенция на Столична община се включват в контрола на задължителното носене на предпазни маски на най-натоварените метростанции в час пик.

По искане на кмета Фандъкова Столична дирекция на вътрешните работи засилва полицейското присъствие на местата с по-голямо струпване на граждани и за съдействие на екипите на "Центъра за градска мобилност" за контрол в градския транспорт.

По решение на Софийския оперативен щаб се увеличават екипите на ЦГМ и Общинска полиция за извършване на съвместни проверки в градския транспорт.  Продължават и проверките на търговски обекти и пазари от служители на Столичен инспекторат и Столична община.

Кметът Фандъкова информира щаба, че мнението на епидемиолозите от Медицински съвет на София е, че спазването на предприетите мерки – носене на маски, дистанция и дезинфекция – са ключови за развитието на епидемиологичната обстановка през следващите дни.  

Началникът на Регионално управление на образованието – София-град Ваня Кастрева изнесе данни за карантинираните ученици в столичните училища. Към момента в карантина са над 5 700 ученици, а 201 са с положителен тест за COVID-19.  Три училищата са  взели решение да преминат към обучение в електронна среда. Кметът Фандъкова предложи щабът да даде допълнителни указания на директорите,  за да бъдат подпомогнати при вземането на решения за преминаване на дистанционно обучение.

По предложение на Медицинския съвет и за да улесним директорите във въвеждането на дистанционно обучение,  препоръчваме на онлайн обучение да преминават учениците от гимназиален етап (без 8. клас) при условие, че има над 20% отсъстващи. Препоръчваме 8-ите класове да продължават обучение в училищна среда, тъй като на този етап се усвояват базови познания и компетентности.

В детските градини в София карантинираните групи са 13. По предложение на родители кметът ще поиска от министъра на образованието задължително присъствие на децата (на 5 и 6 години) в предучилищните групи временно да бъде извинявано от директора при писмено искане от родителите. По указания на дирекция „Образование“  тази възможност вече беше дадена за децата на 3 и 4 години. Родителите, които искат децата им да останат вкъщи, могат да подадат декларация в свободен текст до директора на детската градина и отсъствията на децата ще бъдат извинявани служебно за времето на извънредната епидемиологична обстановка. Декларациите могат да се подават и онлайн. 

27.10.2020