Утре ще бъде разположен мобилен кабинет на СРЗИ за поставяне на ваксини срещу морбили

Във връзка с последните съобщения на Столична РЗИ за нови случаи на заболели от морбили на територията на кв. "Христо Ботев" днес в Столичната община бе проведена среща за координиране на действията на здравните и общински власти за ограничаване разпространението на заболяването в гр. София.

В срещата участваха директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, зам.-кметът на гр. София Дончо Барбалов, председателят на здравната комисия към СОС д-р Веселин Милев, директорът на дирекция „Здравеопазване“ д-р Моника Чеуз, кметът на район "Слатина" Наталия Стоянова.

В изпълнение на указанията на Министерството на здравеопазването Столична Регионална здравна инспекция ще разположи от утре мобилен кабинет с екип в кв. "Христо Ботев", където ще бъдат поставяни ваксини срещу морбили на всички деца от 13-месечна до 18-годишна възраст, установени от общопрактикуващите лекари без данни за имунизация или с пропуск в имунизационния статус. 

По инициатива на Столичната община в четирите общински многопрофилни болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ, Четвърта и Пета МБАЛ – от 21 февруари ще бъдат отворени кабинети за поставяне на ваксини на желаещи лица. Ваксините ще бъдат безплатни за гражданите.    

Министерството на здравеопазването е изпратило указания до всички Регионални здравни инспекции за предприемане на мерки за ограничаване на разпространението на заболяването и недопускане възникването на нови случаи. Една от мерките е всички общопрактикуващи лекари в страната да издирят и установят всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационния календар. Разпоредено е такива лица незабавно да бъдат ваксинирани срещу морбили.

Министерството на здравеопазването се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Инкубационният период на болестта е средно от 9 до 21 дни, а симптомите силно наподобяват тези на остра вирусна инфекция. Заразяването става по въздушно-капков път. Усложненията вследствие на заболяване от морбили както при възрастни пациенти, така и при деца, могат да са много тежки, а смъртността е 1 на 1000 случая.

 

 

19.02.2019