75 години от спасяването на българските евреи

„75 години от спасяването на българските евреи” в Столична библиотека и среща разговор с изтъкнатия изследовател на  съдбата на евреите през Втората световна война Самуил Ардити
  

На 8 март 2018 г. от 18.00 ч., Мраморно фоайе – партер на Столична библиотека ще бъде открита документалната изложба „75 години от спасяването на българските евреи“. Организатори на събитието са Българо-еврейски научен институт и Столична библиотека.

В изложбата е включена част от колекцията на Драгомир Загорски с ценни писма и документи на известни български  еврейски фамилии от края на XIX и началото на XX век, поставили началото на индустриалното развитие на страната. Ценната колекция на Драгомир Загорски е награждавана нееднократно на изложения в САЩ и Израел. Ще бъдат представени и непоказвани досега в България уникални ръкописи на Екзарх Стефан от частната  колекция на инж. Георги Мъндев, оригиналният „Възпоменателен албум“ (частен архив), ценни книги от личната библиотека на Самуил Ардити. Столична библиотека ще представи редки издания от фонда си като „Българската общественост за расизма и антисемитизма” от Буко Пити (1937 г.) с мнения на български държавници, учени, културни дейци, между които Александър Малинов, Атанас Буров, Андрей Ляпчев, Никола Мушанов, проф. д-р Асен Златарев, Елин Пелин, Кръстю Сарафов и др., сборника „Изпълнен отечествен дълг” (1939 г.), посветен на българските евреи, участвали във войните, „Какво казах на българските евреи за войната и българското еврейство” от Иван Строгов (1944 г.).

В рамките на паметната вечер ще се проведе и среща разговор с изтъкнатия общественик и изследовател по темата за съдбата на евреите през Втората световна война Самуил Ардити.

Самуил Ардити е роден в София през 1935 г. Потомък на древен еврейски род от Русе, племенник на единствения български Нобелов лауреат Елиас Канети. През 1949 г. емигрира със семейството си в Израел. През 1960 г. завършва Техническия университет в Хайфа. Автор е на книгите „Спомени от годините на Холокоста – 1940 – 1943″ в 5 части и „Човекът, който изигра Хитлер: Цар Борис III – гонител или приятел на българските евреи“. Самуел Ардити е най-дългогодишният представител в Кнесета от всички български евреи и през 2010 г. е награден с най-високото отличие на Министерството на външните работи на България за  принос в приятелските отношения с държавата Израел – „Златна лаврова клонка“.


 

06.03.2018