Удължава се регистрацията за участие в творческа лаборатория „Хелиос“

 

До 29 април се удължава срокът за регистрация за участие в творческата лаборатория за млади хореографи „Хелиос“. Образователният проект е на Столична община, Асоциацията за развитие на София и Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в партньорство с Международната организация и професионална мрежа за хореографи във Вашингтон. Творческата лаборатория ще се проведе от 15 до 25 юни 2022 г. в Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ и ще бъде ръководена от Владимир Ангелов. Програмата ще съдържа лекции по Теория на хореографията, хореографска лаборатория, включваща импровизация, експериментиране и композиция на танца, както и представяне на движенческия материал, генериран ежедневно, с дискусия и предложения за усъвършенстване на изразните средства. Целта на този експериментален образователен процес е да даде възможност на всеки от хореографите да създаде достатъчно материал, който в последствие да се организира в нови кратки експериментални творби, които ще бъдат представени на сцена пред публика в последния ден преди закриването на творческата лаборатория. Хореографите ще имат възможност да поканят танцьори – изпълнители, които да участват на доброволни начала в новосъздадените им творби. 

Проектът е субсидиран от Столична община чрез „Лятна академия за мениджмънт в културата“ на Асоциация за развитие на София и включването ще е безплатно за участниците, които ще бъдат определени от жури. Можете да се регистрирате за участие в сайта на проекта https://helios-sofia.eu/ . Одобрените хореографи ще бъдат обявени на 9 май 2022 г. 

Владимир Ангелов  завършва през 1986 Националното училище за танцови изкуства в София. Танцува в балет „Арабеск“ и следва задочно философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1990 г. заминава за САЩ, където през 1996 г. се дипломира с Master of Arts от Американския университет във Вашингтон със специалност „Съвременна хореография“. Създава множество съвременни балетни постановки и работи с американски трупи като "Атланта Балет", "Аризона Балет", "Индианаполис Балет", "Ричмънд Балет", "Сан Франциско Балет", "Вашингтон Балет", както и с международни трупи като "Алберта Балет" – Канада; "Балет Манила" – Филипините; Националния балет на Мексико; Националния балет на Финландия; "Токио Сити балет" – Япония и "Мариински балет" в Санкт Петербург. От 2003 г. до 2009 г. е главен хореограф-балетмайстор на Вашингтонската национална опера в Кенеди Център под ръководството на Пласидо Доминго. Работи пряко със световноизвестния тенор, който дирижира някои от постановките. От 2009 г. до 2014 г. работи като преподавател в университета във Вашингтон, продължава активно да пътува и прави постановки в международен план. От 2015 г. е главен директор на първата в света Международната организация и професионална мрежа за хореографи, базирана във Вашингтон – Dance ICONS, Inc.

 

 
15.04.2022