Трио SMS – среща на 25 май в Камерна зала „България“ между джаз, класика и етно ритми

За първи път у нас на 25 май от 19 ч. в Камерна зала „България“ ще свирят Трио SMS в рамките на МФ „СОФИЙСКИ МУЗИКАЛНИ СЕДМИЦИ“, който тази година се провежда под патронажа на Президента на Република България г-н Румен Радев и отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Тримата млади музиканти Северин Нойбауер – саксофон, Максим Цеков – цигулка и Северин Хехвартнер – перкусии, сформират това необичайно трио, след като се запознават преди турне в САЩ на виенския ансамбъл „Млади майстори“. Заедно учат в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, с чието партньорство са гости на МФ „Софийски музикални седмици“. Това, което ги свързва, е интересът към преплитане на класическата музика с уърлд теченията и импровизацията. Поради липсата на авторски композиции за подобен състав, Трио SMS започват сами да аранжират и композират произведения или да ги поръчват. Така се оформя акцентът на първия им албум – Take it East, пиесата „Мрежа“ на Джералд Реш, написана за състава. Вдъхновени не само от българските корени на Максим Цеков, но и от източното звучене, музикантите включват в диска си български фолклорни мелодии, произведение от руския композитор, философ и мистик от арменски и гръцки произход Георги Гурджиев, както и лични композиции.

На концерта в Камерна зала „България“ на 25 май публиката ще има шанс да чуе и произведения на Фридрих Гулда, Барток, Александър Владигеров-син и др., и да се наслади на младата енергия, талант и импровизации на тримата чаровни младежи.

Предвид мерките за сигурност, капацитетът на залата е предвиден на 50%.

Билети ще намерите на касите на залата и в електронната мрежа.

Цялата програма на фестивала и всички съпътстващи събития, може да намерите тук:
www.sofiaweeks.com

www.facebook.com/sofiamusicweeks

25.05.2021