Три столични училища получават иновативен софтуер за провеждане на изпити в електронна среда

Приложението ще работи първоначално в 4 училища, три в София и едно в Пловдив, и се настройва през облака на Google за образованието. Софтуерът вече се използва за провеждане на изпити и Национални външни оценявания в Швеция, Норвегия, Испания, Великобритания, Мексико, Чили и други държави.

В експерименталната група ще се включат екипи на единствените две Google референтни училища в Централна и Източна Европа – II Английска езикова гимназия “Томас Джеферсън”, гр. София, и Езикова гимназия “Иван Вазов”, гр. Пловдив, както и столичните 119. СУ “Акад. Михаил Арнаудов” и 51. СУ “Елисавета Багряна”.

Проектът е подкрепен от Министерство на образованието и науката, Столичната община и Столичното РУО, а в пилотната му фаза ще се реализира от Център за творческо обучение, единствен партньор на Google Cloud със специализация “Образование” в България и региона.

Те ще тестват софтуера за провеждане на изпитване, оценяване, събиране на обратна връзка от ученици и учители, провеждане на олимпиади и други дейности, свързани с проследяване на академичния напредък на ученици и учители в електронна среда с устройства Chromebook.

Тази технология би могла да спести много рискове и разходи за провеждане на национални оценявания, матури и други важни изпити в българските училища и университети, не само в условията на дистанционното обучение, вследствие от  COVID-19, а изобщо. Реалистично е до една година част от изпитите да се провеждат именно по този начин.

Изпитите не се променят по същество, съдържанието остава, а специализираният софтуер заключва всички опции на компютъра и автоматично засича параметри като време, използвани ресурси, натискания на клавиши и други. От Единен контролен панел в облака се вижда напредъкът на всички ученици и техните резултати. Оценителите вече няма да има нужда да преглеждат хартиени или сканирани писмени работи и да боравят с ключ за отговорите.

18.12.2020