Три нови спортни площадки са направени в ПП "Витоша"

Те са с възможност за хора в неравностойно положение

Площадките бяха открити на Игликина поляна като продължение на проекта "Витоша – достъпна за всички".

С емоционално тържество в местността Игликина поляна бе отбелязана днес 84-ата годишнина на Природен парк "Витоша". Семплата церемония съвпадна с откриването на три нови спортни площадки за хора в неравностойно положение като част от проекта „Витоша – достъпна за всички“.

Трите сета бяха изпробвани от известните наши параолимпийци Влади Гюров, Стела Енева и др., а на откриването присъстваха представители на всички организации, спомогнали за направата на спортните съоръжения. Пътят до поляната също е реновиран и рехабилитиран, оформени са и няколко паркоместа, така че хората със специални нужди да имат по-лесен и комфортен достъп до местата за спорт и физическа активност в планината.

Емоционално изпълнение на „Хубава си, моя горо“ даде начало на церемонията, а от името на Природен парк "Витоша" директорът Снежана Петрова благодари на всички, които в последната година направиха така, че да бъде събрана сумата от 21 000 лева, с която бяха изградени съоръженията. „Имахме пет подобни площадки из планината, сега добавяме нови три и така постепенно ще осигурим повече възможности за хората със специални потребности, за да се чувстват активни и да могат да спортуват“ –  заяви в краткото си приветствие Снежана Петрова.

Специални благодарности бяха отправени към Столична община, фондация „София – европейска столица на спорта" и Българска спортна федерация за деца и младежи в риск, а техният представител Анатоли Илиев връчи на г-жа Петрова специален планински спортен екип, който да улесни ежедневната ѝ дейност. Приветствени адреси бяха прочетени още от представители на БТС, Български съюз на лесовъдите, Изпълнителна агенция по горите, Югозападно държавно предприятие, Районна дирекция по околната среда и водите, организацията на хората с увреждания, на шест други български природни парка и др. На всички тях бяха връчени благодарствени писма от името на ПП "Витоша". Служебни ангажименти попречиха на един от основните двигатели в проекта – алпинистът Дойчин Боянов – да присъства на откриването.

Краткото тържество завърши с разчупването на питка и отварянето на бутилка шампанско за годишнината на най-стария природен парк не само в България, но и на Балканския полуостров, с традиционните снимки за спомен и селфита. Присъстващите си пожелаха всяка годишнина да бъде повод за откриването на подобни съоръжения.

 

 

29.10.2018