Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика е отворена за посещения

Археологическите останки са реставрирани, експонирани и част от ново пространство за култура

Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика вече е отворена за посещения. Тя е част от укрепителната система на Сердика и датира от времето на император Юстиниан (527-565 г.). Тя е запазена в сутерена на жилищна сграда на кръстовището на ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Княгиня Мария Луиза".

Заедно с експонирането на Триъгълната кула направихме и пространство за култура – вложихме около половин милион лева в реставрацията и оформянето на залата с подкрепата на Министерството на културата по Норвежкия механизъм.

Оформени са две нива заедно с експониране на кулата в зала с площ от 465 кв.м и адаптация на прилежащите към залата две помещения с обща площ от 240 кв. м за културни функции. В момента там има е фотоизложба по повод навършването на 160 години от рождението на княз Александър I Батенберг.

На 12 юни в залата на Триъгълната кула кметът на София Йорданка Фандъкова връчи договорите на 42 неправителствени организации по програма „Европа“ на Столична община. Целта на програмата е да подкрепи организации и проекти, които работят за подобряване на връзката с гражданското общество и активизиране на гражданската енергия за развитието на София. Вярвам, че именно с открит диалог и свободни дискусии можем да намираме добрите решения за града ни, каза Фандъкова.

За деветте години работа по програма „Европа“ успяхме да осигурим финансиране в размер на над 3,7 млн. лв. за добрите идеи на близо 500 граждански организации. Няма друга програма в България, която да подкрепя с такъв мащаб гражданската енергия.

По Програма „Европа“ на Столична община са реализирани редица проекти, сред които за бившата Топлоцентрала на НДК, предгаровия площад „Ротондата”, Къщата за превод и литература „Ненко Балкански“ в район Изток, галерията „Под моста” в изоставения тунел от пътен възел Подуяне, Читалнята в Градската градина и много други.

 Разкриването на културно-историческото наследство на древна Сердика е важно за представянето на града като привлекателно място за туристи. За първите 4 месеца на годината реализираните нощувки в хотелите са се увеличили с 13%, а ръстът на регистрираните гости е увеличен с 12% в сравнение със същия период на миналата година.

Фотограф: Гео Калев

14.06.2017