Тодор Чобанов: "Съединението е дело на българския народ"

"Съединението е дело на българския народ – единен, сплотен, въодушевен от голямата и справедлива обща цел. Народът показа най-добрите си качества – смел и решителен, безпощаден и великодушен, готов на саможертва в името на Отечеството." Това каза зам.-кметът Тодор Чобанов по време на церемонията в столицата, с която бе отбелязана 133-та годишнина от  Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

Чобанов припомни  и думите на  тогавашния министър-председател Петко Каравелов: „Направихме каквото и колкото можахме. Сега можем да чакаме съда на историята.”

България винаги е успявала, когато е била единна, когато всички са загърбили политически пристрастия, партиен егоизъм и лични сметки.

"От дистанцията на времето сме длъжни да прочетем поновому и задълбочено уроците на Съединението. Първият и най-голям урок е, че България винаги е успявала, когато е била единна, когато всички са загърбили политически пристрастия, партиен егоизъм и лични сметки" – каза столичният зам-.кмет.

Съединението е резултат от всички национални сили. Намира пълната подкрепа на княз Александър І Батенберг. Младият владетел се оказва на равнището на зрял държавен глава. Трудно е да си представим успеха на Съединението без него. Събитията от 6 септември 1885 г. се увенчават с успех и благодарение подкрепата на българската войска и политици.

"Вторият голям урок е, че на Отечеството винаги са нужни ярки и силни водачи, личности, годни да вземат смели и обосновани решения, да се нагърбят с цялата рискована дейност и да поемат последиците от евентуален неуспех. Цяло съзвездие от народни водачи като Захари Стоянов, Иван Андонов, военачалниците Данаил Николаев, Рачо Петров, Атанас Узунов, Анастас Бендерев, държавниците Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Георги Странски, дипломатът Иван Евстатиев Гешов влагат своите дарби, усилия и мъжество, за да се случи Съединението" – посочи още Тодор Чобанов.

 

 

 

07.09.2018