Тео Ушев представи в София уникалната си артинсталация „Като тъмно огледало“

"С проекта си „Като тъмно огледало“ Тео Ушев ни прави видими за света". Това каза по време на откриването  на уникалната артинсталация на Тео Ушев кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. Тя благодари на автора за това, че е приел предизвикателството да направи своята първа артинсталация  в София и  най-новата му творба тръгва от Софийската градска художествена галерия. "За мен е чест, че с подкрепата на общинската програма „Култура“ в партньорство със Софийска градска художествена галерия и Националния филмов борд на Канада имаме възможност да видим творческата иновативна инсталация,  която е самостоятелен голям проект на автора извън киното", посочи още Фандъкова. Столичният кмет  благодари и на фондация „ Моменти“ и Кидс Хаус за сътрудничеството при реализацията на проекта.

Над 10 хиляди рисунки върху спасителни термични одеяла, видеоарт и  миксирана реалност се преплитат в творческия проект.  „Исках да създам нещо, което да тръгне  от България“, сподели пред своята публика и медиите световно известният творец.   "Инсталацията има послание и е направена като храм.  Зрителят трябва да намери скритото послание и да се замисли за смисъла и спасението като личен и обществен акт", сподели още авторът.

По време на откриването на изложбата присъства и председателят на комисията по „Култура, образование, наука и културно многообразие“ към Столичния общински съвет Малина Едрева. Малина Едрева  сподели, че е идвала в галерията още по време на творческия процес, за да види и преживее създаването на инсталацията.    

Изложбата ще може да биде видяна до 11 март, а в този си вид – само тук,  в София.  „Искам да остане само в определен момент. Тя прихваща момента и го капсулира“ посочи още Тео Ушев.   Оттук проектът ще отпътува за Франция и Канада.

 

21.02.2018