Танцовата мистерия „Сънят на Пилат“ ще бъде представена на 16 октомври в НДК с подкрепата на Столична община

Балетът на Старозагорската опера бе избран за световната премиера на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” по музика на Стефан Димитров. Първото представление ще бъде в Зала 1 на Националния дворец на културата на 16 октомври 2021 г. „Сънят на Пилат” е съвместен проект на „Палмс мюзик“, фондация „Ценности“ и Старозагорската опера. Осъществява се с подкрепата на Столична община.

Спектакълът на танцовата мистерия „Сънят на Пилат” обещава да се превърне в знаково събитие в културния живот на България. Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майсторът и Маргарита“, оригиналната интерпретация на Стефан Димитров не се опира на текста, а умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа.

Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежа, мелодична интерпретация на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

„Сънят на Пилат“ е замислен от Стефан Димитров преди повече от 20 години и писан в продължение на четири. През 2018 г. музиката бе представена като симфонично произведение в зала „България“ и в Античния театър в Пловдив от оркестъра на Любка Биаджони, като част от Програмата за Европейското председателство на страната ни.

Екипът, който подготвя постановката в Старозагорската опера, е международен, а основният му двигател е известният руски хореограф Василий Медведев. Той представи творците, с които работи: „Преди  всичко, моят постоянен и неизменен асистент Станислав Фечо, хореограф от Чехия. Заедно сме осъществили доста съвместни проекти в различни театри по света. Фечо е бил солист на балета, реализирал е и няколко самостоятелни постановки. Той е опитен балетмайстор, прекрасен педагог. От няколко години си сътруднича с художника и сценограф от Словакия Павол Юраш. Заедно работихме по моите балети „Есмералда“ в Хърватия, „Дамата с камелиите“ и „Клеопатра“ в Северна Македония, „Онегин“ в Полша и „Корсар“ в Словакия. Той създаде много интересни костюми. Зрителите ще се полюбуват на превъплъщенията на неговата фантазия: многоликия Воланд, прекрасната Маргарита, фантастичния Котарак, Москва от 30-те години на ХХ век и Йерусалим от времената на Римската империя. Моя постоянна „сътрудничка“ е и руската писателка Яна Темиз, която живее в Турция. Тя създаде либретото към моите нови балети: „Седем красавици“ и „Гойя“ в Баку, „Катя и принцът на Сиам“ в Екатеринбург, „Клеопатра“ в Скопие и други. Съумя да се справи с трудната задача – да превърне мотиви от романа на Булгаков в основа за превода им на езика на хореографията.

И, разбира се, този път членове на нашия творчески колектив са българският композитор Стефан Димитров и директорът на балета на Старозагорската опера Силвия Томова. И цялата трупа, в която има представители на най-различни националности“.

„Отдавна не е правен толкова мащабен, пълнометражен балет в две действия, с огромно количество костюми, с много сложна и красива хореография и масови сцени. Артистите са въодушевени от предизвикателството. Наистина е голяма световна премиера“ – каза директорът на Старозагорския балет Силвия Томова.

11.10.2021