Световно признатият поет на градската фотография Робер Доано с първа изложба в София

Събитието е част от фестивала „Фотофабрика `2017”

3 големи изложби и над 10 други събития, свързани със  съвременната фотография, предвижда четвъртото издание на фестивала “Фотофабрика”, който ще се проведе от 2 май до 23 юли в София.

Тазгодишното мото „ОТБЛИЗО” представя фотографията като  лупа  на обществото,  която  не  анализира, а наблюдава и разказва. Темите от програмата са фокусирани върху малките събития и хората, без които голямата картина на света днес е неосъществима.

На 15 май в Музея за история на София се открива изложбата на едно от най-големите имена в световната фотография Робер Доано (Robert Doisneau, 1912 – 1994). Доано е сред основоположниците на фотожурналистиката и е сред пионерите на движението,  което днес наричаме „Хуманистична фотография“. Най-известната му творба, тиражирана в цял свят в публикации, картички и рекламни материали, е снимка за списание  Life – “Целувка пред кметството”(Le baiser de l’Hôtel de ville), публикувана на 12 юни 1950 г. – двойка, която се целува по забързаните улици на Париж. Снимката, превърнала се в символ на любовта и младостта, носи на Доано слава и големи хонорари, но и най-голямото му разочарование от професията. Трийсет и осем години по-късно, през 1988-а, семейна двойка завежда дело и паричен иск срещу Доано с претенция, че фотографията е тяхна снимка без позволението им. Доано печели делото, но му се налага да признае, че красивият кадър е режисиран и е изигран от двама начинаещи актьори, които се явяват като свидетели пред съда и потвърждават това. През 1950 г. момичето от кадъра получило оригинален принт на изображението с подпис и печат от Доано в знак на благодарност. През април 2005 г. тя продава снимката на аукцион за 155 000 евро на анонимен швейцарски колекционер.

Изложбата на Доано в рамките на “Фотофабрика” включва 30 от най-известните му фотографии от периода 1945-1978 г. и ще бъде представена от 15 май до 15 юни в Музея за история на София (Регионален исторически музей – София).

ФОТОФАБРИКА е платформа за фотографски събития за широка публика. Фестивалът представя фотографията като изкуство и социална интерзона, част от съвременната градска културна среда.

Четвъртият фестивал „Фотофабрика” е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 година.

28.04.2017