Световната банка откри Център за споделени услуги в София

Министър-председателят Бойко Борисов и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха Центъра за споделени услуги на Световната банка в София. На събитието присъстваха и управляващият главен административен директор на групата на Световната банка Шаолин Янг, министърът на финансите Владислав Горанов, зам.-кметът на София Дончо Барбалов, изпълнителният директор на Столичната общинска агенция за инвестиции Владимир Данаилов, директорът на София Тех Парк Тодор Младенов.

Кметът Фандъкова посочи, че изборът на София от Световната банка повишава авторитета на нашия град и го позиционира като иновативен и технологичен център, а общината ще продължи да инвестира в развитието на инфраструктура и образование.

Откриването на Център за споделени услуги дава възможности за развитие на информационните технологии, финансовия мениджмънт и управлението на човешките ресурси в София и региона.

През последните години в София се формира уникална среда за развитие на новите технологии и иновациите. Столицата привлича повече от половината чуждестранни инвестиции в България, които са насочени към високотехнологични производства, индустрии и дейности с висока добавена стойност.

София се развива като предприемачески център на Балканите. Затова през 2015 г. списание „Форбс“ класира София сред топ 10 на най-добрите градове в света за започване на бизнес.

В София са позиционирани 95% от стартъпите в България и екосистемата е цялостно изградена с фондове за рисково финансиране, акселератори и инкубатори, а развитите компании вече инвестират в развойни центрове. Над 15% е делът на стартъпите с насоченост в технологиите и то изкуствен интелект и космически технологии. Тази среда е показател за инвестиционния климат в столицата. Освен че предлага на предприемачи от цял свят възможности за установяване на контакти с местни компании и инвеститори, София осигурява и международна бизнес среда и възможност за комуникация с чуждестранни.

Фотограф: Гео Калев

 

 

18.07.2019