Студенти представят дигитални решения в областта на образованието, спорта и културно историческото наследство

Победителите в първия по рода си Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 ще се срещнат с кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова на 15 юни от 16:00ч. на ул. Париж 1. Отличените отбори ще представят своите иновативни решения в подкрепа утвърждаването на София, като дигитална столица на новите пазари. Столична община се ангажира да тества и приложи технологичните решения. Победителите бяха избрани от жури, в което участваха водещи експерти и специалисти в областта на технологиите и иновациите. 

Your Sofia – мобилно приложение за по-добра ориентация в столицата спечели голямата награда в първия по рода си Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 

На 9 и 10 юни се проведоха Академия за иновации и първия по рода си в страната Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016, организирани от Иновейшън Стартър в партньорство със Столична община, Асоциация за развитие на София и Фонда за иновации. 

На 10 юни бяха отличени три проекта, представени от участниците от общо 63 отбора формирани от над 600 студенти от 7 университета, които мериха сили в категориите: здравеопазване, образование и културно-историческо наследство.

На първо място в Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 журито класира проекта на отбор „Елмо“ от Нов български университет - мобилното приложение Your Sofia, което цели да улесни пребиваването и ежедневието на туристите и чуждестранните гости на столицата, предоставяйки леснодостъпна полезна информация и разнородни идеи за туристически маршрути. Победителите получиха голямата парична награда от 10 000 лв. предоставена от Фонда за иновации към Столична община с подкрепата на Мтел, за да реализират проекта си. 

На второ място се класира отбор Sportify от СУ „Св. Климент Охридски“ с предложението им за създаване на уебсайт с категоризирана информация за спортни събития и активности, а на трето място финишира отбор Squad от Нов български университет с проекта им за образователна програма за кариерно ориентиране насочен към ученици от 10, 11 и 12 клас. Специалната награда на Онтотекст, за „Иновация със свързани данни“ беше връчена на отбор El Romantico от СУ „Св. Климент Охридски“ и Колеж по мениджмънт за идеята им за дигитализиране на информацията за паметниците на културата.

Награденият фонд на Sofia Municipality Innovation Hackathon 2016 беше осигурен от: Мтел, Superhosting, Иновейшън Стартър, ИК Кръгозор, Webit, Онтотекст, Фондация „Промяната" (част от мрежата на Reach for Change), The Business Institute. 

http://innovationstarterbox.bg/blog/nagraden-fond-akademiya-za-inovatsii-2016-sofia-municipality-innovation-hackathon-2016/ 

В рамките на Академията за иновации 2016, регистриралите се над 600 студенти имаха възможност да слушат лекции и впоследствие да дискутират лично темите иновации и креативност в градска среда Чарлз Ландри, създател на концепцията за креативен град, Антони Христов, арт директор в Pixar, както и някои от най-добрите български криейтив директори, като Ненад Лозович, Радослав Бимбалов, Йордан Жечев, Мартин Димитров, Желез Атанасов и др. 

Цялата програма на Академията можете на видите на http://innovationstarterbox.bg/events/akademiya-za-inovatsii-2016-sofia-municipality-innovation-hackaton-2/#program. 

Академия за иновации 2016 се реализира с генералната подкрепа на Теленор и в партньорство с Нестле, Загорка и Девин. 

14.06.2016