Стотици деца зарадвани на Коледния празник на колективните спортове с подаръци от "София – евростолица на спорта"

Над 350 деца бяха зарадвани с награди и призове по време на Коледния празник „Да подкрепим колективните спортове“, състоял се днес в зала "Арена Армеец", съобщава www.sofia2018.bg. Турнирът се провежда за пети път и отговаря на нарасналия интерес на децата на София към колективните спортове, за които работят няколко специализирани школи. Организаторите на събитието от фондация „София 2018 – европейска столица на спорта“ и Столична община бяха осигурили ранички, тениски, спортни пособия и други предметни награди, като всеки малчуган си тръгна с подарък в навечерието на новогодишните празници.

Събитието включваше демонстрации по едни от най-популярните и обичани от младите хора в градовете спортове: волейбол, футбол, баскетбол, плюс изпълнения на фитнес майстори. В състезанията се включиха над 350 деца и младежи на възраст от 8 до 16 г. от столичните училища и няколко спортни клуба. Най-добри във футбола бяха представителите на Национал, които надиграха в мача за титлата отбора на "Витоша" – Бистрица. Във волейбола триумфираха момчетата на "Славия" с треньор Анета Германова и неотлъчно подкрепящият ги на пейката изтъкнат български национал Андрей Жеков, чийто син Виктор бе сред шампионите. С победи над "Люлин" и ЦСКА белите грабнаха титлата, среброто бе за люлинци, записали една победа над армейците. В баскетбола и при момчетата, и при момичетата доминираха първите отбори на "Левски". Много овации събраха демонстративните изпълнения на красивите танцьорки от "Ньоки Енерджи Студио" и момичетата от "София Фит Фест".

Децата бяха поздравени и наградени от бронзовия медалист от Световното волейболно първенство 2006 г. и бронзов медалист от Световната купа в Япония 2007 г. Андрей Жеков и от Анатоли Илиев – организационен секретар на "София – европейска столица на спорта" и член на Управителния борд на ACES Europe. Двамата пожелаха на младите спортисти весели коледни празници и много здраве, щастие и победи през новата година.

„Поздравявам ви с този празник и ви пожелавам да не губите обичта си към спорта. София запазва титлата "Европейска столица на спорта", а Столична община продължава стремежа си да предоставя повече възможности за спорт и активен начин на живот на жителите и гостите на града. Мотото на днешния празник е свързано желанието да подкрепим колективните спортове, които стават все по-популярни в градска среда. Желая на вас и на вашите близки весели празници и една щастлива Нова година, през която също сме предвидили много спортни празници и фестивали за вас“ – каза Илиев в приветствието си.

От тази година Столична община удвои парите по своята програма за подпомагане на софийските клубове, които вече получават директно финансиране за общо 800 000 лв. Те се предоставят предимно за детските школи в най-популярните спортове на столичните клубове, като за колективните спортове са предназначени 70% от тях.

Празникът в зала „Арена Армеец“ бе по Програмата "София – европейска столица на спорта" и бе последното от 97-те основни събития в календара за 2018 г.

„През трите години на подготовка и през самата 2018-та екипът на "София – европейска столица на спорта" организира над 460 събития – фестивали, спортни празници, състезания и турнири, плюс още близо 200 съпътстващи.

Инициирани бяха редица инфраструктурни проекти и бе разгърната мащабна информационна кампания. Направени бяха презентации във водещите университетски и учебни центрове, в активностите се включиха десетки федерации, подпомогнати бяха неправителствени организации и общности по отделни спортове и дисциплини. "София '2018" възстанови част от ученическите първенства, част от градските шампионати, даде нов живот и надгради емблематични за града прояви, инициира десетки нови спортни състезания и фестивали. Многообразните събития предоставиха възможност за спорт и активен живот на различни социални и възрастови групи – от 3-/4-годишни малчугани до хората от третата възраст, от деца в риск и деца на бежанци до хора в неравностойно положение и др. Наред с това бе стартиран и вече е в ход проект за построяването на 6 нови спортни зали в дворовете на училищата по районите. Междувременно бе  анализирано състоянието на Витоша за спиране разрухата и решаване на проблемите, ремонтираха се пътищата с цел планината да бъде достъпна за всеки за туризъм, спорт и активна почивка. В София отвори врати най-големият спортен комплекс (в парк "Възраждане"), няколко други основни за града съоръжения бяха реновирани и обновени“ – заяви Анатоли Илиев.

Следващото голямо събитие от инициативата е „Витоша зимен фест – Световен ден на снега“, с който на 26 януари ще стартира поредицата от 85 основни и още толкова съпътстващи активности, предвидени в програмата на „София – европейска столица на спорта“ за 2019 година.

---------

Още много снимки, видео и инфо ще намерите на www.sofia2018.bg, както и във Facebook страницата  „София – европейска столица на спорта“.

14.12.2018