Столичните инспектори проверяват производствени бази за нерегламентирано горене на отпадъчни продукти


"През тази седмица имаме направени 57 проверки на търговски и производствени обекти за начина на отопление и вида на използваното гориво, както и  за правилното разделно събиране на отпадъците, които се образуват в резултата на тяхната производствена дейност." Това каза Татяна Асенова – началник-сектор към Столичен инспекторат, по време на проверка за начина на отопление в дърводелски цех. Проверките са извършвани в районите „Студентски“, „Витоша“, „Слатина“, „Красна поляна“, „Триадица“ , „Лозенец“ , „Панчарево“, "Илинден“, а целта е  недопускане на горене на отпадъци и замърсяване на въздуха.

Според нея са единични случаите, при които се констатират нарушения, а при повторни проверки се отчита, че обектите са предприели мерки за недопускане на нарушения. Седем физически лица са били глобени за нерегламентирано изгаряне на отпадъци през седмицата.

Проверени са и 222 броя строителни обекти за замърсяване от строителство на публично-общински площи. За установени нередности са съставени 36 акта, от които 22 са на технически ръководители на обекти и 14 на юридически лица. Също така на още 18 строителни фирми са изпратени покани за съставяне на актове.

В  район „Панчарево“ днес и вчера общо са  съставени 14 акта за замърсяване на улични платна от непочистена ходова част на тежкотоварни камиони, излизаща от строежи. Нарушенията са установени в с. Кривина и с. Бистрица.

 

10.12.2021