Столичният зоопарк с творческа екоинициатива – мозайка от цветни капачки на 19 юни

На 19 юни от 10 до 17:00 ч.  Зоологическа градина – София и Център АЛОС организират мащабна творческа инициатива, чрез която по нетрадиционен артистичен начин ще привлекат вниманието към опазването на природата. Събитието акцентира над рециклирането и повторното използване на един от най-големите замърсители на планетата – пластмасата, в частност пластмасовите капачки. Посетителите на зоопарка ще могат да се включат в ателие за изработка на мащабна мозайка от цветни капачки МозайКАП.

През изминалите 3 години в ателиетата МозайКАП  бяха направени от 22 000 капачки удивителните 7 гигантски мозайки на животински видове, обитаващи екологичната мрежа Натура 2000 в България. Паната са на  пеликан, червеногуша гъска, пъстърва, жаба дървесница, дъждовник, вълк и елен и са част от постоянната външна експозиция на Зоопарка.

Посетителите на зоопарка ще могат да се включат във воденото от Център АЛОС творческо ателие МозайКАП и заедно да сътворяват мащабна мозайка чрез залепване на пластмасови капачки върху предварително нарисувано пано. Сега е време да обърнем внимание на емблемата на Зоопарк София – индийският слон. Всички ще могат да участват в изработката на голяма мозайка СЛОН от цветни пластмасови капачки. Мозайката ще представя слоницата Артайда, в чест на рождения ѝ ден. Този месец тя стана на 58 години. Всеки участник ще може да избира и реди капачки в голямото мозаечно пано.

Ателието ще се проведе на лятната сцена пред зала "Гиганти“.
Подходящо е за деца над 3 годишна възраст, младежи и възрастни.
Участието в Ателието е безплатно.
Донесете събрани от вас пластмасови капачки. Организаторите също са приготвили подходящи цветове капачки. Закупени са от партньорите „Капачки за Бъдеще“, в подкрепа на каузата им.

Защо мозайки от капачки? Защото пластмасата е един от най-големите замърсители на Земята.
С ателието искаме да обърнем внимание на:
- повторния живот на вещите;
- промяната на ежедневните ни навици;
- разделното събиране на отпадъците!
Творческият процес ще е модериран от артпедагогически екип на АЛОС: д-р Любен Кулелиев и Росица Маринова.


 

17.06.2021