Столичният инспекторат извършва проверки на строителни обекти за замърсяване

 

Столичният инспекторат извършва комплексни проверки на строителни обекти за замърсяване на  прилежащите площи и пътните настилки

Екипи на Столичния инспекторат проверяват строежите в София за замърсяване на площи, включително пътни платна и тротоари в близост до обектите.  Проверките са част от мерките, които  Столичната община прилага с цел ограничаване на запрашаването в кварталите и намаляване на концентрацията на фини прахови частици в столицата.      

През днешния ден столичните инспектори  проверяват строителни обекти в  районите „Студентски“, „Младост“  и „Овча купел“. „Както  виждане, пътното платно пред строителната площадка е замърсено от излизащи с непочистена ходова част машини. Установихме, че обектът не разполага с устройство за измиване на ходовата част на автомобилите и фирмата ще бъде санкционирана." Това каза инж. Николай Кючуков,  началник-отдел „Контрол на замърсяването от строителство“. Към момента на територията на София има повече от 1200 строителни обекта.

"От началото на ноември са направени 280 проверки на строителни обекти. Съставени са 23 акта на физически лица и 20 на строителни фирми, които са за нарушения като липса на плътна строителна ограда, излизане на тежкотоварната техника от строителната площадка със замърсена ходова част, липса на устройство за измиване на гумите, разпиляване на строителни отпадъци и материали и разполагане на съоръжения по тротоари без разрешение, както и нерегламентирано насипване със земни маси и строителни отпадъци. Също така по Закона за управление на отпадъците на строителна фирма е съставен акт за изхвърляне на неопасни отпадъци на неразрешени места и по Закона за чистотата на атмосферния въздух за запрашаване при разрушаване на сграда. Най-голям брой нарушения са констатирани в районите „Студентски“, „Витоша“, „Лозенец“, „Красно село“, „Младост" и „Овча купел“. От началото на година са извършени близо 3000 проверки на строителни обекти и са съставени 503 акта" – каза още  инж. Николай Кючуков.  

Пред днешния ден се извършват  и проверки на пунктове за смяна на гуми, на масла и автосервизи в районите „Връбница“, „Надежда“, „Студентски“ и „Красна поляна“. Инспекторите проверяват и изискват договорите на обектите с лицензирани фирми за предаване на отработените масла и гумите. Целта е да не се допуска горене на масла и гуми в столицата.

 

19.11.2021