"Столичният автотранспорт" подготвя процедура за закупуване на 20 хибридни автобуса

"Полагаме огромни усилия за модернизация на градския транспорт. Това е мярка за подобряване на чистотата на въздуха и мотивиране на повече хора да оставят личните си автомобили и да ползват  обществения транспорт. "Столичният автотранспорт" подготвя процедура за закупуване на 20 хибридни автобуса." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на хибриден автобус SOLARIS nH12. Превозното средство  ще бъде тествано през следващите десет дни по линията на трамвай № 10. Автобусът притежава възможността за приближаване, престой и потегляне от спирката в режим на нулеви емисии. Всички процеси на ускоряване като енергийна нужда се поемат предимно от акумулаторната батерия.

"Продължава модернизацията на градския транспорт. Първите 20 електробуса ще  дойдат до края на тази година" – каза кметът  Фандъкова и припомни, че преди провеждане на процедурата транспортните фирми на общината са тествали 6 различни електробуса, за да видят как ще се държат превозните средства  по линиите на градския транспорт.

 Днес "Столичният автотранспорт"  сключва договор за 22 нови автобуса на природен газ. Предстои да бъде избран изпълнител за производство на 60 съчленени автобуса на природен газ. До средата на август "Столичният автотранспорт"  приема документи и за закупуване на още 15 електробуса.

"Към момента около 60 процента от автобусите в София са подменени с нови. След закупуването на новите превозни средства средната възраст на обществените автобуси ще падне на 6 – 7 години, което е добър европейски стандарт" – каза още Фандъкова.

 

 

 

 

 

03.07.2018