Столичната община връчи наградите за ярки постижения в областта на културата

Проф. Надежда Сейкова и Маргарита Градечлиева получиха Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура

Наградите на Столична община за ярки постижения в областта на културата за 2021 г. бяха връчени в Деня на София. На 17 септември Столичната община по традиция отличава родни творци с принос към културния живот на града.
Специалната награда на София за изключителни постижения и принос в националната култура беше присъдена на две достойни жени, отдали целия си живот на културата и любимите си изкуства: балерината, хореограф и педагог Маргарита Градечлиева и на проф. Надежда Сейкова – режисьор и педагог.
Преди да поднесе на проф. Надежда Сейкова статуетката „Света София“, дело на скулптора проф. Георги Чапкънов, заместник-кметът Мирослав Боршош се обърна към отличените творци: „Тези награди са важни, защото Ви отличават за постиженията Ви през годината! Но вие сте изключително важни за нас и по друга причина! Живеем във време не само на тежка физическа зараза, но и на духовна зараза! На зараза на ценностите, на духа, на естетиката, на езика… И вие сте хората, които ни предпазват – всеки ден, всеки миг – с работата си, със своята отдаденост, преодолявайки много трудности!“.
„Разбрах, че ще ме награждават, но чак най-голямата награда не очаквах!“ – шеговито се обърна към присъстващите проф. Сейкова. „Благодаря на мъдрата София, на красивата София! А аз живея с надеждата, че все още мога нещо да правя и да се виждам с хубави хора!“.
Маргарита Градечлиева не присъства в залата, тъй като в Каварна отбелязваше годишнина на местната художествена галерия, носеща името на нейния съпруг Христо Градечлиев. Тя изпрати своите благодарности за доверието, което за нея е най-важното в изкуството.

Проф. Цочо Бояджиев получи Наградата за литуратура за поетичната си книга „Кухата сърцевина на живота“. Връчи му я Малина Едрева, председател на комисията по образование,  култура, наука и културно многообразие в Столичния общински съвет и член на журито. „Във време на предизвикателства, предприемчивостта и креативността са много важни! Благодарим Ви, скъпи творци, че във времето на физическа дистанция не позволихте да имаме социална!“ – каза г-жа Едрева.

Специален гост на церемонията в Софийската градска художествена галерия беше оперната прима Райна Кабаиванска. За организацията на нейния Майсторски клас и за създадените условия за усъвършенстване и сценична изява на млади таланти в сферата на оперното изкуство, в област „Музика“ беше отличен д-р Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет. Той получи наградата от Елен Герджиков, председател на Столичния общински съвет.
„Този Майсторски клас надскочи своите цели. Създаден преди 21 години, той нареди София на картата на големите и значими центрове за усъвършенстване на млади оперни певци в света, създаде и школа на един голям артист и меценат. Повече от 100 млади изпълнители продължиха своето образование, успяха да се подготвят за големите световни сцени и успяха на направят своите дебюти именно в София. Благодаря за всичко това, за уроците и вдъхновението на Райна Кабаиванска!“ - каза д-р Текев. Той благодари за партньорството на Столичната община, която от години подпомага инициативата като част от Календара на културните събития на града.

Елена Телбис получи наградата в област „Театър“ за драматургията на пиесата „Боклук“ в Театър 199 „Валентин Стойчев". Актрисата Лилия Маравиля, член на журито, ѝ я поднесе с думите: „Имам удоволствието и честта, да я връча на един изключителен млад творец, който досега ни е очаровал с актьорския талант, а тази година много приятно ни показа таланта си на европейски, съвременен, модерен драматург!“.

Ясен Василев взе наградата за „Танц“ за пърформанса „Невъзможни действия“. Връчи му я Мила Искренова, член на журито.

Антон Стайков и Свобода Цекова, куратори на изложбата „Отвъд картините. За изкуството и живота на Борис и Славка Деневи“ в галерията на СБХ – „Шипка“ 6, са носителите на наградата в област „Визуално-пластични изкуства“. Поднесе я Лъчезар Бояджиев – художник и изкуствовед, член на журито.

Теодосий Спасов взе наградата в област „Фолклорни сценични изкуства“ за музикални пиеси, изложба и филми, посветени на Антарктида. Връчи му я доц. д-р Георги Петков, който отбеляза неговата творческа иновативност и нестандартен подход към традиционния фолклор.
„Искам да свържа музиката с днешния празник – тя нямаше да съществува без вярата към Божествената искра, към закрилата, без надеждата, че тя ще достигне чрез нашия талант и труд до публиката, която обичаме и ни обича, без мъдростта на нашите родители и прекрасни учители, които са ни възпитали и показали вълшебния свят на музиката!“ – каза Теодосий Спасов.

Биляна Брайкова Карастоянова прие наградата в област „Художествена фотография“ за работата си като съставител и автор на фотографската книга „Непознатият фотограф Георг Волц“. Връчи я Аделина Филева – директор на Софийската градска художествена галерия.

Мартин Янков, Златимира Симеонова и Димитър Дудеков от фондация Колективът взеха наградата в област „Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда“ за проекта „Реките на София“ – инициатива за социализиране на градските реки.

Димитър Сарджев е носител на наградата в област „Кино“ за документалния филм „Срещу течението на времето“, получи я от Весела Ножарова – изкуствовед и член на журито.

Ева Тенева-Зайкоф е носител на приза за „Съвременни  перформативни и мултижанрови изкуства" за проекта „Доктори без маски“, включващ албум с рисунки и истории на лекари, серия от изложби и пърформанси, посветени на лекарската професия.

Доц. Юрий Дачев е носител на наградата в област „Критика и журналистика в областта на културата“ за предаването „Рецепта за култура“ по Българската национална телевизия. Връчи му я проф. Людмил Христов, член на журито.

Д-р Сава Драгунчев връчи връчи „Наградата на журито“ на арх. Тодор Войников за книгата му “Драски по софийските работи".

В кулминацията на церемонията беше почетена паметта на поета Марин Бодаков, напуснал ни преди дни. Творец, университетски преподавател и член на журито, той до последно работеше активно, за да помага на Столичната община в осъществяване на културната ѝ политика. Водещата припомни отговора му на въпроса в интервю, дадено преди време, как би прекарал деня си, ако знае, че е последен от живота му: „В малки жестове и обяснения в любов към най-близките. И ще продължа да си гледам работата!“.

 

 

 

 

 

18.09.2021