Столичната община ще проведе пилотен проект за скринингово флуорографско изследване на дихателната система

"Провеждането на скринингови изследвания е изключително важно за ранната диагностика. Досега Столичната община е провела програма за скрининг на различни онкологични заболявания. С подобни скринингови програми повишаваме информираността, превенцията и ранната диагностика, което спасява човешки животи". Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на конференцията "Рак на белия дроб – ранна диагноза и доказателства за скрининг", организирана от Българския Алианс за Прецизирана и Персонализирана Медицина в сътрудничество с базирания в Брюксел Европейски Алианс за Персонализирана Медицина.

Кметът Фандъкова посочи, че досега около 20 000 жени от София са включени в програмата за скрининг на рак на млечната жлеза, която предприе Столичната община преди четири години.

Тази година се предвижда провеждането на пилотен проект за скрининг на дихателната система. Един от методите за ранна диагностика на белодробни заболявания е флуорографията на дихателната система и на белите дробове.

Отчитайки значимостта на редовната профилактика за навременното откриване на болестта и провеждане на животоспасяващо лечение с цел превенция Столичната община ще проведе скринингово флуорографско изследване на състоянието на дихателната система на жителите на София.

Предвижда се изследванията да се извършват от лекар – специалист по пневмология и фтизиатрия, с мобилен флуорограф, който е собственост на "Втора многопрофилна болница за активно лечение – София". Проектът ще се осъществи в партньорството със Сдружение "Национална асоциация за профилактика на белодробните болести".

Общинските болници провеждат периодично безплатни профилактични прегледи и в момента във Втора градска болница продължават такива.

Участниците в конференцията приветства и председятелят на БАППЛ д-р Жасмина Коева-Балабанова и Денис Хорган, изп. директор на Европейския Алианс за Персонализирана Медицина.

 

23.04.2018