Столичната община с награда за принос и създаване на условия за спорт и равни права

Столична община бе отличена за цялостен принос и създаване на условия за спорт и равни права от "Спешъл Олимпикс – България" и Фондация "Про Спорт".

Наградата бе обявена по време на международната конференция „Овластяване на младите хора с интелектуални затруднения чрез спорт – правата на децата в спорта, организирана от "Спешъл Олимпикс – България", Фондация "Про Спорт", Дружество "Европейско право" и "Специална Олимпиада – Сърбия".

Кметът на София Йорданка Фъндъкова благодари за признанието и посочи, че "Спешъл Олимпикс – България" има изключително значим принос през годините за промяна на отношението и нагласите на обществото към проблемите на хората с интелектуални затруднения.

През последните десет години екипът на Столична община активно подкрепя редица инициативи на организацията, като отдаваме дължимото към семействата, към треньорите и педагозите, които работят с хората с увреждания и постигат резултати.

„Традиция е в сградата на Столична община да организираме изпращане на нашите спортисти на международни състезания и да ги посрещаме като носители на престижни награди. Аз лично имам много приятели сред тях, Храбър Натов, Виктор Христов и Радена Ангелова, които с огромна гордост ми разказват за емоцията на своите успехи, за сложността на състезанието, в което участват!“  Каза още кметът Фандъкова.

От 2012 година в Програмата за развитие на физическото възпитание и спорта на Столичната община присъства темата за подкрепа на хора в неравностойно положение, в това число и хора с интелектуални затруднения, чрез спортни дейности и двигателна активност.

"Всяка година подкрепяме и финансираме редица неправителствени организации, които работят с деца, младежи и възрастни хора.

За периода 2012 – 2020 година са финансирани 41 проекта за интеграция на деца със специални образователни  потребности и 43 проекта на спортни клубове и неправителствени организации" – каза още кметът Фандъкова.

"През 2016 година създадохме традиция да отбелязваме  Деня на българския спорт – 17 май, като връчваме специални стипендии на деца и младежи с високи постижения в областта на спорта. Наред с младежите – Параолимпийци, включихме и шампионите на "Спешъл олимпикс"! За 2020 година връчихме 6 стипендии на столичните Спешъл олимпийци за успехи в конна езда и плуване и за това, че обичат спорта!" Припомни още столичният кмет.

10.12.2020