Столичната община разширява системата за разделно събиране на отпадъци

София ще събира разделно и текстилните отпадъци. Столичната община разширява системата за разделно събиране на отпадъци чрез включването на нова група – текстилните отпадъци – към системата за разделно събиране. В момента в София разделно се събират 12 потока отпадъци като хартия, пластмаса, стъкло, метал, зелени и биоотпадъци и др. В ход е работата по пилотен проект за разделно събиране и на текстилни отпадъци.

Това обсъдиха на съвместна среща във Виена Ерих Валентин – общински съветник, председател на комисията по екология и комунални предприятия и кметът на София Йорданка Фандъкова. На срещата присъстваха и зам.-кметът на София по екология Йоана Христова, Николай Стойнев, зам.-председател на Столичния общински съвет.

Виенската система за разделно събиране на отпадъци е развита и доказана като една от най-добрите.

Кметът Йорданка Фандъкова посочи, че през последните години София активно си сътрудничи с Виена в работата по управението на отпадъците, която включва и развитието на системата за разделно събиране, рециклиране и термична обработка на битовите отпадъци. "Виена е обявена за най-добър град за живеене и за нас е важно сътрудничеството с австрийската столица" – каза също Фандъкова. – Виена работи и разрива системата си за управление на отпадъците от 50 години и за София този опит е важен за постигането на по-бързи и ефективни резултати."

На срещата бе обсъдено и включването на гражданите в процеса на управление на отпадъците.

"За една седмица чрез пилотния проект на Столична община и Столичен инспекторат само в 4 контейнера бяха събрани 2 тона текстилни отпадъци – каза зам.-кметът Йоана Христова. – Общо 2% от всички отпадъци са текстилните. Нашата цел е да предпиемем стъпки и да увеличим количеството на отпадъците, които могат да бъдат събрани разделно и да бъдат оползотворени и рециклирани."

Кампанията за събиране на текстилни отпадъци ще продължи и след почивните дни. Информация къде и как да изхвърляте разделно може да се намери на - www.sofia.bg/waste

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова посети две от инсталациите за термична обработка на отпадъците във Виена – „Пфафенау“ и „Шпителау“.

20.09.2018