Столичната община призовава софиянци да слязат от личните си автомобили

„Европейската седмица на мобилността е подходящ повод да се замислим за собствения въглероден отпечатък – за това какъв е нашият личен принос, към качеството на въздуха, който дишаме, извършвайки всекидневните си дейности. Заставаме напълно зад мотото на тазгодишната кампания „Заедно стигаме по-далеч“ и ще подкрепяме и насърчаваме гражданите по-често и по-за дълго да слизат от собствените си автомобили“.

Това обяви зам.-кметът по Екология на Столична община Йоана Христова по време на официалното откриване на Европейската седмица на мобилността. Тя припомни, че масовите бензинови автомобили, карани в София, образуват около 4 кг въглероден диоксид на всеки 10 км. и призова гражданите поне за един ден в седмицата да слизат от личните си транспортни средства, като ги заменят с велосипед, градски транспорт или разходка пеша. Тя и зам.-кметът по Транспорт Евгени Крусев след откриването, поведоха велошествие в подкрепа на активния начин на живот, което премина по велоалеята на бул. „Мария Луиза“.

През 2017 г. Европейската седмица на мобилността (16-22 септември) ще премине под мотото “Заедно стигаме по-далеч” към по-чист, споделен и интелигентен начин на придвижване. В синхрон с мотото на кампанията в подготовката и провеждането й заедно със Столична община и Столичен общински съвет участват “Център за градска мобилност” ЕАД, общинските транспортни дружества, както и редица неправителствени организации и граждански инициативи.

Цялата програма от събития, които ще се проведат в рамките на Европейската седмица на мобилността, може да намерите тук: https://www.sofia.bg/documents/20121/119993/mobility_brochure_2017_web.pdf/3c968d87-e65d-4728-85b1-217f7131ca51

 

18.09.2017