Столичната община организира среща на ученици от столични гимназии с авторите на филма „Вездесъщият“

„Убедена съм, че докосването до съвременните творци е както изключително вълнуващо и интересно, така и голямо предизвикателство пред младите хора, които търсят отговорите на много въпроси. Отговори за това как се прави кино до смисъла на живота и може би какви искат да станат? За мен е чест, че в новото пространство за изкуство и култура – кино „Култура“, което връща духа на емблематичното софийско кино, провеждаме среща с екипа, създал българското предложение за "Оскар" за чуждоезичен филм за 2018 г. „Вездесъщият“ – това каза столичният кмет Фандъкова преди прожекцията на филма. Кметът благодари на  режисьора на филма г-н Джевелеков и на изпълнителя на главната мъжка роля – Велислав Павлов за това, че приеха поканата за тази разговор с младите хора.

На срещата присъства Малина Едрева, председател на Комисията по култура, образование, наука и културно многообразие към Столичния общински съвет и Биляна Генова – директор на дирекция „Култура“.

Учениците имаха възможност да зададат своите въпроси.

Тази среща е втората от поредица събития, организирани от  Столична община, и е част от инициативата за реализиране на неформални срещи на младите хора от София с български творци. Началото беше поставено през месец ноември със среща с писателя Георги Господинов в Софийската градска художествена галерия.

Столичната община подкрепя кампанията по промотиране на филма в САЩ. От началото на месец ноември в едни от най-популярните кинозали в Лос Анджелис се провеждат прожекции и събития, представящи филма и екипа му.

„Вездесъщият” е заснет изцяло в София с подкрепата на Столична община чрез Филмовата комисия, която бе  създадена през 2015 г. във връзка с титлата, която София носи „София – творчески град на киното” на ЮНЕСКО. „Вездесъщият” показва знакови места от София. Това популяризира града като филмов център, предоставящ конкурентоспособни условия за заснемане на филмови продукции, както и за популяризиране на българското кино.

Освен „Вездесъщият“ Столична община чрез Филмовата комисия досега е подкрепила 19 филмови продукции. По-известните са: "Дъвка за балончета", „Безкрайната градина”, „Посоки” (на Стефан Командарев), „Смартфонът беглец” – чиято премиера е на 8 февруари 2019 г.

Чрез Столична програма „Култура” на Столична община, която е първата меценатска програма в България за подкрепа на културата и българските творци, са финансирани 82 документални филма на обща стойност 1.6 млн. лв. от 2010 г. до 2019 година.
 

 

13.12.2018