Столичната община организира мобилни пунктове за изхвърляне на стар текстил през септември

С част от събрания стар текстил ще бъдат изработени дизайнерски облекла и аксесоари.

Под надслов „Време е за детокс на гардероба“, от 10 септември 2018 г., Столичната община стартира есенна кампания за събиране на текстил от домакинствата. За целта ще бъде осигурен мобилен пункт, който ще набира текстил в различните райони по график до края на месеца. В допълнение ще бъдат разположени и четири стационарни контейнера на ключови места в столицата.

Целта на инициативата е да се намали текстилът в смесения битов отпадък, както и отново да напомни за значението на разделното събиране на текстила за околната среда, в това число и за качеството на въздуха.

Кампанията „Време е за детокс на гардероба“ ще се състои на два етапа. На първия етап, мобилен пункт ще събира стар текстил по график във всички райони на Столична община. На втория етап, текстилът ще премине последващо третиране, евентуална повторна употреба и оползотворяване. Финалът на кампанията ще бъде отбелязан с участието на Столична община в Европейската седмица за намаляване на отпадъците (19 – 25 ноември), в рамките на която ще се състои модното събитие Green Fashion Days, в което ще бъде представена специално разработена дизайнерска колекция от дрехи, създадени изцяло от събрания в рамките на кампанията стар текстил.

„Използваме кампанията „Време е за детокс на гардероба“, за да напомним колко е важно да не смесваме стария си текстил с останалите битови отпадъци. Важно е, когато имаме стари дрехи, да ги отделяме и изхвърляме в специализираните за целта контейнери, които стават все повече около нас – както в големите търговски центрове и по пазарите, по инициатива на Столичния инспекторат тази есен ще бъдат разположени допълнителни контейнери за текстил на ключови места във всички райони. Само отделяйки текстила от общия битов отпадък и изхвърляйки го на специализираните за това места, можем да бъдем сигурни, че той ще бъде оползотворен правилно, както и че няма неправомерно да бъде събиран и изгарян, с което пък да се замърсява въздуха“, подчертава Йоана Христова, зам.-кмет по екология в Столична община.

Графикът за кампанията можете да намерите на sofia.bg/waste, както и в страницата във Facebook „Зелени решения за София“. Партньори на кампанията са организацията за оползотворяване на текстил TexCycle и зелените дни на модата – Sofia Green Fashion Days.

Откриването на кампанията ще се състои на 10 септември от 11 часа на паркинга пред Столичния инспекторат (ул. "Париж" № 5), където ще бъде разположен един от стационарните контейнери за целия период на кампанията. На откриването ще присъстват зам.-кметът в СО Йоана Христова и директорът на Столичния инспекторат – инж. Веска Георгиева.

Локации на стационарните пунктове:

  • Южен парк – на входа откъм бул. „Витоша“ и на входа откъм ул. „Нишава“
  • "Борисова градина" – на централната алея, водеща към Лятната сцена
  • Паркингът пред Столичния инспекторат – ул. "Париж" № 5.

График на мобилните пунктове за периода 10 – 16 септември.

График на мобилния събирателен пункт за периода 25.09.2018 – 30.09.2018 година – очаквайте скоро.

07.09.2018