Столичната община обяви победителите в конкурса за проектиране за нова детска градина в кв. “Горна баня“

В присъствието на главния архитект на София арх. Здравко Здравков и заместник-кметът доц. д-р Тодор Чобанов днес бе обявено класирането в конкурса за проектиране на нова детска градина в кв. “Горна баня“. Конкурсът е за идеен архитектурен проект и в него взеха участие общо 25 кандидати, сред които и два чуждестранни екипа. 

Журито, в което влизат и представители на инициативния комитет на квартал „Горна баня“, класира на първо място проекта, изработен от „Тилев архитекти“, с ръководител арх. Димчо Тилев. На второ място е проектът на „Джей Ар Дизайн“, а на трето място – проектът на „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“, с ръководител арх. Иво Пантелеев. 

Класираните на първо, второ и трето място конкурсни проекти получават награди, съответно за: Първо място  – 15 000 лв.; Второ място – 10 000 лв.; Трето място – 5 000 лв.

Архитектурният конкурс за изготвяне на проект за нова детска градина в кв. „Горна баня“ бе обявен от Столична община през ноември 2018 г. след проведени срещи и обсъждане с инициативния комитет на квартала. Едно от изискванията на конкурса е осигуряването на скатен покрив, както и на функционални пространства, хармонична и качествена среда за децата. 

"Надявам се новата детска градина да бъде факт скоро и да удовлетворим желанието на гражданите, които бяха активни при обсъждане на проектите за квартала" – каза главният архитект на София арх. Здравко Здравков. След приключване на процедурата ще се премине към работна фаза на проектиране. 

Детската градина е за 2 яслени и 4 градински групи. Тя ще бъде изградена в пространството, обособено в улиците „Никола Милев“, „Синьо езеро“ и „Перуника“ в кв. “Горна Баня“.

„Конкурсът, който проведохме за детска градина, показва,че това е един добър модел за работа, в който виждаме много интересни идеи“ – каза главният архитект Здравко Здравков. 

Доц. Тодор Чобанов, зам.-кмет на София, заяви, че е необходимо нормативната уредба за изисквания на проектиране на детски градини да се осъвремени, защото в момента има изкуствено завишаване на изискването за големи помещения, в които децата прекарват малка част от времето в детската градина. 

"Да правиш място, където нашите деца да прекарват голяма част от времето си и то да е хубаво, дружелюбно и приятно, е висш пилотаж" – каза доц. Чобанов. 

Тази година Столичната община изгражда 15 нови сгради на детски градини в районите „Нови Искър“, „Лозенец“, „Триадица“, „Подуяне“, „Красно село“, „Люлин“, „Изгрев“, „Овча купел“, „Студентски“, „Витоша“ и „Искър“. В този списък влизат и детски градини в квартали, в които досега нямаше такива  – „Кръстова вада“ и „Манастирски ливади-изток“. Предвидено е проектиране на нови детски градини и училища в кварталите „Витоша ВЕЦ-Симеоново“ и „Манастирски ливади“.

 

ПЪРВО МЯСТО
Проект на „Тилев архитекти“, с ръководител арх. Димчо Тилев


ВТОРО МЯСТО
Проект на „Джей Ар Дизайн“


ТРЕТО МЯСТО
Проект на „АДА – Агенция Дизайн и Архитектура“, с ръководител арх. Иво Пантелеев

 

20.03.2019