Столичната община настани в своя база първите две семейства, пристигнали от Украйна с колите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“

"Настанихме първите две украински семейства в една от общинските бази, които отделихме за бягащи от войната.

Двете сестри, потомки на бесарабски българи – София и Алина и техните деца, идват от Одеса. Съпрузите им са ги оставили на границата с Румъния, откъдето ги взе наш екип, който ги транспортира до София." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Към момента общината е осигурила 206 места за бягащи от войната гаждани.

Днес Столичната община  изпраща втори екип на аварийната дирекция на украинско-румънската границата, който ще осигури транспорт за 10 човека до София.

Вчера рано сутринта в София пристигнаха още два автобуса, осигурени от дарители, с бягащи от войната в Украйна жени и деца. Всички те са настанени при роднини и приятели в България.

Кметът на София Фандъкова е разговаряла с министър-председателя Кирил Петков и министъра на туризма Проданов за нуждата от координация и сътрудничество между институциите при приемането на бежанци от Украйна в София.

04.03.2022