Столичната община и БТА с договор за партньорство в сферата на културата

Кметът на София Йорданка Фандъкова и генералният директор на БТА Кирил Вълчев подписаха днес договор за партньорство в сферата на културата.  Двете институции ще работят за развитие и популяризиране на събитията от Календара на културните събития на Столичната община.

Кирил Вълчев отбеляза, че Столична община има забележителен културен календар, такъв, с какъвто малко столици по света могат да се гордеят.

"Договорът, който сключваме днес, е за това да обединим усилията за насърчаване развитието  и популяризирането на Календара на културните събития на Столичната община чрез разпространяване на информация за него, – каза кметът на София Фандъкова. – Столичната община е лидер в създаването и развитието на финансови инструменти в подкрепа на културата и творците в България – посочи още Фандъкова.  

Столичният кмет припомни, че ежегодно общината  подкрепя най-популярните и авторитетни театрални, танцови, кино-, фотографски- и музикални фестивали, книжни панаири, литературни събития и резидентски програми, културни прояви на 24-те столични района като отделя над 4 милиона  лева за събития.

"През 2020 беше създадена антикризистната инициатива „Солидарност в културата“ по идея на Малина Едрева, подкрепила десетки творци и пространства за култура, – каза още Фандъкова. И припомни, че –  общината е първата институция в България,  която непосредствено след обявяване на извънредното положение създава програми за подкрепа на творците. За да подпомогнем творците, създадохме открити пространства  като сцени на открито в Парк-театър „Борисова градина“, "София съмър фест" в Южния парк и Кино "Кабана", където се реализираха стотици представления.

Развитието на културата е кауза и на двете институции и аз вярвам ,че с подкрепата на БТА нашите събития ще достигнат до по-голяма публика" – каза още Фандъкова.

На събитието присъстваха Малина Едрева – председател на комисията по „Образование, култура, наука и културно многообразие“ към Столичния общински съвет, и директорът на дирекция „Култура“ Биляна Генова. 

01.11.2021