Столичната библиотека с планинско четене на Еньовден

За трета поредна година Столичната библиотека се включва като партньор в честванията по случай Еньовден, организирани от Националния комитет „Петър Димков” и Дирекция ПП "Витоша”.

Традиционно празникът ще започне на 24  юни в 08:00 ч. от "Княжево" (градинката на последната спирка трамвай № 5) с туристически поход по маркираната пътека “Aлея на билките” с мисли на Петър Димков.

Фолклорната програма  ще стартира в 12.30 ч. на естрадата пред  хижа "Момина скала", където всички посетители на планината ще могат да се насладят на планинските четения с поетите Анна Лазарова, Теодора Тотева, Георги Гаврилов и Роман Кисьов; ще могат да вземат участие и във възстановката на стари народни обичаи: провиране под арка от 77 и половина билки, „медена питка”, ръсене с „мълчана вода” и др.

В подкрепа за възраждане на българските народни традиции Столичната библиотека ще представи на поляната  на „Момина скала” изложбата си „Фолклорът в детския периодичен печат 1878 г. – 1944 г.“. Библиотеката ще предложи много актуални и интересни заглавия, тематично подбрани за празника.

Планинската къщичка на „Момина скала” също ще бъде заредена с нови книги. На всички желаещи ще бъдат издадени безплатни едногодишни читателски карти, осигуряващи пълен достъп до информационните и дигиталните ресурси на Столичната библиотека.

20.06.2018