Столична община засажда 500 дървета в дворовете на детски градини и училища


Програмата „Моята зелена детска градина. Моето зелено училище“ е създадена по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова

Преди Цветница започна засаждането на първите 50 фиданки в двора на детска градина №144 "Ханс Кристиан Андерсен" в столичния район „Искър“. С детската градина стартира засаждането по програмата „Моята зелена детска градина. Моето зелено училище“, която е създадена по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Дърветата са липа, платан, явор и ясен.

Кметът Йорданка Фандъкова заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева, кмета на район „Искър“ Ивайло Цеков, директора на детското заведение Наталия Димитрова и учители участваха в засаждането на младите фиданки.

Кметът на София посети детското заведение и разговаря с децата за природата и как трябва да я пазим. "Мотивирани сме да учим децата да се грижат за дърветата", посочи кметът. Всяка група ще участва в засаждането на поне две фиданки и ще продължи да се грижи за тях. "По този начин учим децата как да поливат и полагат грижи за дърветата и растенията в двора", каза г-жа Димитрова.

Повече дървета за по-чист въздух и мярка срещу климатичните промени. Затова засаждането на дървета е една от мерките в програмата на Столична община за чистота на въздуха, както и мярка срещу шумовото замърсяване. Залесяването в дворовете на училищата е ключова част от дейностите, които общината реализира за адаптация към климатичните промени.

За четвърта поредна година Столична община извършва засаждане на фиданки в училища и детски градини, като досега в дворове нa 536 училища и детски градини са засадени около 3500 дървета и около 13 000 храсти.

Общо 1700 фиданки ще бъдат засадени до края на май в София, като 900 ще бъдат по тротоарите, още 300 в паркове, градини и лесопарковете на града, а над 500 ще бъдат засадени в дворовете на 20 училища и детски градини.

В горски фонд ще бъдат засадени отделно около 51 декара общински земи с 530 360 дървета от вида дъб, акация, смърч, явор и др. Подготвя се и нов зелен пояс в район "Нови Искър" в землището на с. Негован.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

23.04.2021