Столичнатa община започва предоставяне на съдове за разделно събиране на отпадъци в училища

 

В пилотния проект ще бъдат включени и детски градини

 

Столичната община започва пилотен проект за предоставяне на съдове за разделно събиране на отпадъци от хартия, пластмаса и метал в училища. В пилотния проект ще бъдат включени и детски градини.

От днес първите контейнери, които ще бъдат разположени вътре в училищата, са предоставени на 51. СУ „Елисавета Багряна“, 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и 73. СУ „Владислав Граматик“.

"Всички 175 общински училища и 195 детски градини постепенно ще получат съдовете за разделно събиране на отпадъците. Разделното събиране е най-интелигентният начин за управление на отпадъците и е важно, за да направим града си по-чист." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, която заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и председателя на Столичния общински съвет присъства на предоставянето на първите съдове за разделно събиране.

Учениците от четвърти клас участваха в образователни игри като отговаряха на въпроси за разделното събиране. Водещи на викторината бяха Ива Стефанова от „Екопак“, Симеон Колев – Симо от БГ Радио и общински съветник.

"Децата знаят, че разделното изхвърляне на отпадъците е най-добрият начин за събиране на отпадъците. Затова аз и моят екип, зам.-кметът по екология г-жа Билева, имаме задача да работим за повишаване на разделното събиране на отпадъците в София и да направим града и планетата по-чисти" – посочи също в думите си към учениците кметът Фандъкова.

След като бъдат събрани отпадъците в кошчетата, ще бъдат изхвърлени в съдовете, а оттам те се преработват в инсталациите за рециклиране и повторна преработка.

"Вие знаете много за разделното събиране на отпадъци и във вас е нашата надежда да направим града си по-чист" – каза и зам.-кметът по екология Десислава Билева.

"Най-важната грижа е да се научите да изхвърляте разделно отпадъците и да помогнете това да стане и вкъщи. Така всъщност няма да замърсяваме околната среда и ще покажем своето отношение към нея" – каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Ще бъдат предоставени над 1000 кошчета за разделно събиране на отпадъци с цел обучение и насърчаване правилното и отговорно събиране на различните видове отпадъци.

Системата на Столична община за разделно събиране се прилага в сътрудничество с организацията по оползотворяване за разделно събиране на отпадъци от опаковки – „Все повече граждани използват контейнерите за разделно събиране".

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

09.11.2022