Столична община започва есенното засаждане на 600 дървета с инициативата „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“

Около 5 000 фиданки ще бъдат засадени до края на годината в градска среда

 

"Започваме есенното засаждане с 30 фиданки в двора на 33. Основно училище „Санкт Петербург“ заедно с всички ученици, в присъствието на директора г-жа Таня Иванова, кмета на района Милко Младенов. Засаждаме дърветата в двора на учебното заведение, което е едно от 25-те училища и детски градини, включени в Програмата на Столична община „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“, по която тази година ще добавим нови 600 дървета." Това каза днес зам.-кметът на София по екология Десислава Билева.

"Всяка паралелка от училището ще се грижи за определени дървета. От това, което научите в отношението към природата, зависи в какъв град и страна ще живеем всички" – каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който също се включи в инициативата.

Новите фиданки са от вида бреза, явор, ясен, липа.

"Заедно с тази Програма стартираме засаждането и в градска среда по улици и булеварди. До края на годината, с пролетното засаждане, ще има 5 000 нови дървета в градска среда, – посочи също Билева.

Програмата „Моето зелено училище, моята зелена детска градина“ започна по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова през 2017 г. и досега в дворовете на детски градини и училища растат 3 500 дървета.

Целта на засаждането е да се повиши зеленината и подобри качеството на въздуха в града и в дворовете на учебните заведения, както и да се покаже и възпита у децата от най-ранна възраст лична отговорност към опазването на околната среда" – каза също зам.-кметът Билева.

В инициативата се включи и общинският съветник и председател на бюджетна комисия Стефан Марков.

 

Фотограф: Денис Христов

 

 

23.09.2022