Столична община: Все повече родители водят децата си пеша на училище

В 12:00 ч., сряда, 22 ноември 2017 г., зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов ще участва в награждаванто на най-активните първокласници от 138-мо СУ „Проф. Васил Златарски”, които взеха участие в инициативата “ИСКАМ ПЕША”, разработена от екипа на проект “Зелена София” на Столична община.

Инициативата цели да окуражи родителите на ученици в първи клас да предпочетат алтернативи на използването на личен автомобил за придвижването до и от училище.

В първото си издание “ИСКАМ ПЕША” включи три училища (2-ро СУ, 96-то СУ и 138-мо СУ) с над 450 първокласника и техните родители. По време на подговката бяха изследвани пешеходните маршрути в районите около училищата с цел подобряване на инфрастрктурата – тротоари, улично осветление, пешеходни пътеки и др. Така в началото на новата учебна бяха направени най-належащите ремонти в районите на трите училища.

За да разбере по-добре нагласите на родителите за придвижването на техните деца, в партньорство с Алфа Рисърч, сред тях беше проведена анкета. В нея повече от половината родители заявяват намерение да водят и прибират децата пеша на и от училище: 51% биха постъпили така на отиване, 57% – на връщане. В същото време съществена част от родителите избират алтернативата на автомобилите: 45% – когато водят детето, 38% – на прибиране от училище. Този избор се влияе от три основни фактора:

• Дистанцията между дома и училището – при разстояние над 500 м рязко се повишава делът на родителите, които ползват автомобили.

• Наличието на едно или повече деца в училищна/предучилищна възраст в семейството – родителите с две деца са много по-склонни да не ходят пеша с тях до училище.

• Ежедневната рутина на родителите да пътуват с автомобил (75% шофират всекидневно или  няколко  пъти  седмично  без  това  да  е  обвързано  пряко  с  воденето  на  децата  на училище). Така завеждането на детето до училище често се превръща по-скоро в спирка по маршрута до работата, отколкото изрична дейност, след която автомобилът да не се ползва. Вижте по-долу за подробности от анкетата.

В рамките на Европейска седмица на мобилността в периода 18 – 21 септември се проведе и акция за внимателно шофиране и преминаване през пешеходните пътеки. За целта доброволци помагаха на пешеходците в районите на трите училища с помощта на брандирани светлоотразителни жилетки и СТОП палки.

В продължение на две седмици учениците взеха участие в състезателната игра „Трафик Змия“. Те поставяха стикери върху банер всеки път, когато се придвижват до и от училището пеша, с велосипед и с обществен транспорт. Общото разстояние, изминато от децата пеша в рамките на един ден, е близо 100 км (това е разстоянието от София до Благоевград). Спрямо резултатите  децата  ще  бъдат  наградени  с  подаръци,  осигурени  от  партньорите  на инициативата Декатлон, Мтел и Енергийна Агенция Пловдив – раници, футболни топки, въжета за скачане, плувни очила и крачкомери, светлоотразителни гривни и книги.

ПРОЕКТЪТ “ЗЕЛЕНА СОФИЯ”

В края на 2016 г. Столична община даде начало на проект „Зелена София“. Задачата на неговия екип е да координира политиките за устойчиво развитие на Столична община, както и да подготви кандидатурата на града в конкурса "Зелена столица на Европа", организиран от Европейската комисия. Екипът цели да постигне съществен напредък по няколко приоритетни теми: качество на въздуха, транспорт, зелени градски площи и третиране на отпадъците.

КАРТИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карта 1.: Проучване на разстоянията, на които живеят първокласниците от 2-ро СУ
“Академик Емилиян Станев”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карта 2.: Предложение маршрути за стигане до 2-ро СУ “Академик Емилиян Станев”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Карта 3.: Подобряване на пешеходна инфраструктура в района на 2-ро СУ “Академик Емилиян Станев”

АНКЕТА

Снимка: Акция за безопасно преминаване на родители и деца през пешеходните пътеки

 

21.11.2017