Столичната община връчи отличието „Почетен гражданин на София“ на съвременни пазители на духовността

„Ден, в който почитаме българските просветители, книжовници и  революционери, хората със стремеж към образованието и духовните ценности, хората, които променят обществото ни и ни правят по-добри, отличаваме „Почетните граждани на София“.

"Всяко време има своите водачи, хора, които със своя талант и ум носят заряд и светлина, каквато само знанието и културата могат да  ни дадат, да укрепят духа на своето поколение, да му дадат посока и надежда. Затова се изискват умения, знания, труд, но и много кураж и воля.  В дни на изпитания погледът ни е насочен с надежда към хората на знанието, и към тези, които могат да повдигнат  духа ни и да дадат посока." Това каза днес кметът на София Йорданка Фандъкова на церемонията по връчване на титлата "Почетен гражданин на София".

В думите си кметът на София посочи също, че: „Ние – софиянци – имаме огромния шанс и късмет да живеем заедно с будителите на нашето време, споделяме общи пространства, можем да ги срещнем на улицата, да разговаряме с тях. Те са не само успешни професионалисти, постигащи своите цели,  но и хората, които истински ни променят, правят ни по-добри, мислещи и свободни. За нашият град е истинска чест, че вие живеете и работите в София,  променяте нашия град и сте част от столицата ни" – каза също Фандъкова.

„Има една мъдрост, която гласи: „Не проклинай тъмнината, запали свещ“. Благодаря за стотиците пламъчета в различните области на нашия живот, които запалихте и които ни дават светлина. Без вас нито нашият град щеше да бъде същият, нито нацията ни щеше да е такава, каквато е днес“ – каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в приветствието си към отличените.

"Съвременните будители не вдигат шум, но работят упорито за духа" – каза актьорът Владимир Пенев, водещ на събитието в Софийската градска художествена галерия. Той допълни, че сред толкова лъжепророци е трудно да се открият истинските будители, но все пак тях ги има.

Малина Едрева, общински съветник и председател на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие към Столичен общински съвет, посочи, че: „В трудно време живеем, но се справяме със съпричастност и солидарност един към друг. А културата и образованието са ключови днес. Вие, скъпи, отличени хора на нашия град бъдете все толкова светещи и силни в посланията си – имаме нужда от вас!“

С отличието "Почетен гражданин на София" бяха наградени проф. Маргарита Ваклинова, Мариус Донкин, проф. Милена Моллова, Хайгашод Агасян, проф. Анри Кулев, проф. Никола Владов, Камелия Тодорова, Максим Ешкенази, проф. Чендов посмъртно, Димитър Маринов, Васил Банов, Ансамбълът по художествена гимнастика и неговите треньори, председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, както и Стойка Кръстева и нейният треньор Борислав Георгиев.

Отличието "Почетен знак" получиха ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и Ваня Кастрева – началник на Регионалното управление на образованието в София, а "Значка на София" бе връчена на проф. д-р Цветомир Димитров – директор на Първа МБАЛ, и Анатоли Илиев, спортист, организатори и един от ръководителите на „София – европейска столица на спорта“.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

01.11.2021