Столична община възстановява „Червената къща“ в "Горна баня"

Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на ремонта

Детска кухня и клуб на възрастните хора ще бъдат открити в ремонтираната сграда в кв. ”Горна баня” на ул. ”Каменица” № 2, известна като ”Червената къща”. Тя е разположена в непосредствена близост до парка, минералната баня и хотела в центъра. Със средства от бюджета на Столична община се извършва основен ремонт на сградата. Предвижда се обособяване на приемна за граждани, детска кухня (разливна), с осигурен достъп от отделен вход и архив.


"Инвестицията в ремонта е общо 270 хил. лева, осигурени от бюджета на Столична община чрез СУСОПФ. През последните години в „Горна баня“ инвестирахме сериозни средства и продължаваме", каза днес при проверка кметът на София Йорданка Фандъкова. На проверката присъства и кметът на район „Овча купел“ Христина Семерджиева.

Възстановяването на „Червената къща“ бе един от приоритетите, поставени от Инициативния комитет в „Горна баня“. Очаква се до края на февруари да приключи ремонтът. Тази година продължава изграждането на канализацията в кв. “Горна баня“. Осигурено е финансиране за изпълнение на втори етап от канализацията и очакваме при подходящо време да започне строителство, посочи също Фандъкова. Важно за развитието на района е третата линия на метрото, която има връзка с кв. “Горна баня“ при "Околовръстен път". Метростанцията е разположена близо до жп линията София – Перник. Предвижда се жп спирка, която ще бъде третата интермодална връзка на Софийското метро след тези при Централна гара и кв. “Дружба“ на градски транспорт и железопътен транспорт.

Предвижда се и изграждането на буферен паркинг. През последните години в кв. “Горна баня“ се изградиха и две стрийтфитнес площадки и детска площадка, извършени са ремонти на сградата на училището и детската градина, на пътна инфраструктура. Очаква се решение по проект за възстановяване на сградата на бившата минерална баня.

13.02.2018