Столична община участва в инициативата "Бягам за теб" в подкрепа на болните от рак на гърдата

Столична община е съорганизатор на инициативата Race for the Cure2019 под надслов „Бягам за теб!“ в подкрепа на пациентите с рак на гърдата, която се проведе в неделя в Южния парк. По време на инициативата екип на общинската Онкологична болница правеше безплатни прегледи с мобилен ехограф, имаше и възможност желаещите да се запишат за консултация със специалист в лечебно заведение. Открит навреме, ракът на млечната жлеза е лечим.

Затова през 2015 г. Столична община създаде първата и към момента единствена организирана скринингова програма за превенция на рак на млечната жлеза. Оттогава досега по нея вече са прегледани около 19 000 жени. Само до средата на т.г. от планираните 9 000 души вече са прегледани близо 3 500.

Освен това Столичната община ще закупи 1 000 теста за преглед по нов иновативен метод, който ще се използва за безплатни прегледи в няколко общински лечебни заведения: ДКЦ № 11, ДКЦ № 30, ДКЦ № 29 и в Първа АГ болница „Св. София“.

Всички столичани, които се включиха в инициативата "Бягам за теб", правят София част от една световна кампания в подкрепа на онкоболните пациенти с рак на гърдата, техните семейства и приятели. Организатор на инициативата е Фондация „Победи рака“, основател на онлайн платформа cancercare.bg.

През последните години Столична община заедно с общински и държавни болници като Първа АГ, „Шейново“, „Майчин дом“, ВМА и др. разви и програми за скрининг на щитовидната жлеза, на простата при мъжете, скрининг на белите дробове и на миомна болест.
 

 

 

29.09.2019