Столична община стартира пилотен проект за дигитални технологии в 20 училища

"Столична община стартира пилотен проект „Училище в облака“, който е свързан с дигитализация в училище." Това заяви заместник-кметът на София по направление дигитализация Генчо Керезов в рамките на форум „Образование 4.0“, организиран от вестник „24 часа“.

"Проектът осигурява подготовка на училищни екипи, първоначално участие ще вземат 20 училища. Той дава много възможности за пълна дигитализация на учебния процес. Учениците ще започнат да създават съдържание, а не само да го възпроизвеждат" – каза също Керезов.

По проекта “Училище в облака” ще бъдат обучени минимум 200 учители, а училищата ще се подготвят за внедряване на дигитални технологии и моделът 1:1 с устройство за всеки ученик.

Столична община инициира проекта по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Една от целите на пилотния проект е да подкрепи училища да стартират и първи паралелки по модела „Едно към едно“ 1:1 с устройство за всеки ученик.

„Училище в облака“ дава заявка да направи столицата лидер в използването на дигитални технологии в образованието, по примера на вече реализирани проекти в скандинавските държави, Нидерландия, Белгия, САЩ и други. Това ще е и първата общинска програма за внедряване на модела „Едно към едно“ в общински училища. Целта е да се развие успешно и да бъде приложен в повече училища, което да бъде път към тяхната дигитална трансформация.

Партньори на Столична община са РУО – София и „Център за творческо обучение“.

17.09.2020