Столичната община осигури реставрирането на покрива и южната стена на ротондата “Св. Вмчк Георги Победоносец”

Столичната община осигури извършването на реставрацията на покрива и част от стената на храма „Св. Георги Победоносец“ в София, като бяха извършени дейностите, които приключиха това лято. Възстановен е кръглият покрив на сградата ротонда, така и южната стена на храма, за което от бюджета на общината са вложени 78 000 лева.

Общо през последните години 143 000 лева са вложение за реставрация на храма ротонда „Св. Георги Победоносец“ от бюджета на Столичната община. Средствата са осигурени по програмата на кмета на София през периода 2014 – 2019 за възстановяване на храмове и църкви, одобрена от Столичния общински съвет.

Тази година в програмата за възстановяване на църковни сгради са включени 4 обекта, като ще бъдат отпуснати общо 170 000 лв. от бюджета на Столична община. Това са Курилският манастир „Свети Иван Рилски“, район „Нови Искър“, храмът "Св. Пророк Илия", район „Витоша“, храм „Свети Пимен Зографски“, район „Изгрев“, Арменска апостолическа православна църква „Света Богородица”, район „Красно село”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова създаде специалната програма за възстановяване и изграждане на църкви. По нея през последните години са отпуснати средства както за ремонт и възстановяване на църкви, така и на манастири. С подкрепата на общината са построени пет нови църкви: църквата в "Младост" „Рождество Христово“, в с. Владая – „Успение на Пресвета Богородица“, в Долни Богров – храмът „Св. Св. Петър и Павел“ и др. Отпуснати са средства за ремонт и възстановяване на църквите „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, „Св. Мина“, за изграждане на църквите в Гробищен парк „Бакърена фабрика“ и в Малашевски гробища, храм „Св. Троица" в кв. "Драгалевци", Централна софийска синагога, Кремиковския манастир "Св. Вмчк Георги Победоносец" и др.

Кметът Йорданка Фандъкова и зам.-кметът доц. д-р Тодор Чобанов посетиха църквата ротонда.

Храмът "Свети Великомъченик Георги Победоносец" е единствената сграда, построена през в III – IV век в София и един от най-старите християнски храмове в света. Поради архитектурния си тип храмът е известен като Ротондата.

Първоначалното предназначение на сградата е предмет на различни хипотези, често твърде противоположни. Предполага се, че е функционирала като баня или като мавзолей или мартирион, съществува и мнение, че е била построена като церемониална зала. В православен храм е преобразувана през VI век, след като силно е пострадала от хунското нашествие в средата на V в. Преустройвана е неколкократно през X и XI в. В храма през 1469 г. са били изложени мощите на небесния покровител на България – Свети Иван Рилски, по време на пренасянето им от Търновград към Рилския манастир в 1469 г. През XIV в., по време на османското робство, храмът е превърнат в джамия. До XV век уникалните му стенописи са били скрити от мазилката.

По време на реставрационната работа в средата на XX век са открити няколко пласта  стенописи, най-ранният от които датира IX – X век. Това са фрагменти от изображения на осем ангела на вътрешната част на купола на църквата. През XI – XII в. са добавени изображения на светци и новозаветни сцени. Внушителният купол, висок почти 14 метра, датира от XIV в. и изобразява Господ Иисус Христос Вседържител (Пантократор) със свети ангели и пророци.

 

Снимки: Аделина Ангелова, Любомир Бачев
 

 

 

 

14.08.2020