Столична община развива зелени проекти с участието на гражданите

"Зелените политики" в управлението на София са устойчив приоритет и моя лична кауза. Екообразованието и екопромяната са възможни с включването на гражданите. Столичната община изпълнява редица инициативи и проекти, свързани с екологията, в които гражданите са наши партньори. Възпитанието и образованието в екологично мислене започват още от семейството, детската градина и училище. Затова ние залагаме на информираност, с кампаниите, които организираме, целим да достигнем до гражданите." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова в рамките на Десетия юбилеен "Зелен форум" на сп. "Мениджър".

'Когато говорим за екология и образование, няма как да не се съгласим, че градовете са най-важната част в тази сфера. Промяната, която извършваме в последните години в средата, е и промяна в нагласите, което е част от образоването – и на младите, и на обществото като цяло" – каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Подобряването на обществения транспорт например означава по-малко вредни емисии – за последните 5 години тези емисии в София през тази мярка са намалени 2,5 пъти.

Един от новите големи проекти на Столична община, по който активно се работи в последните години, е създаването на линейни "зелени клинове", "зелени магистрали" в столицата. Столичната община подготвя няколко проекта за линейни паркове, един от тях е "зелена линия" в район "Надежда".

По думите на Фандъкова само преди 10-ина година София депонираше 100% от отпадъците си. Днес ние депонираме едва 17%. Това е огромен напредък, който не се вижда в нашето ежедневие, но който има изключително голям ефект върху околната среда и в изпълнение на политиките по кръгова икономика на ЕК.

Столичната община участва като партньор в инициативата за намаляване на хранителните отпадъци, в международния проект TRIFOCAL, чийто патрон е лондонският кмет Садик Хан.

Фандъкова посочи също като важна дейността по засаждането на нови дървета: "Всяка година засаждаме над 2 000 нови дървета в града и залесяваме около 100 дка общински земи около града. От 2017 г. нашият нов проект е "Новата гора на София". Целта ни е да засадим 125 хил. дървета в местността, която преди години беше старото депо за отпадъци. Засаждането правим заедно с гражданите. В Новата гора засадихме над 40 000 фиданки, като само този залесителен сезон са над 14 хил. акации."

Като част от кампания "Моето зелено училище"/"Моята зелена детска градина" в детски градини и училища са засадени 957 широколистни и 845 иглолистни фиданки, както и над 1 000 рози.

19.06.2019