Столична община разширява системата за разделно събиране на текстил

 

Нови 30 контейнера за разделно събиране на текстил поставят от днес в София. С тях контейнерите в столицата стават 143. Кампанията се организира от  Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба по инициатива на председателя на СОС Георги Георгиев, а в нея се включва и певицата Мария Илиева.   

 

„През 2019 година заедно с  Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба поставихме първите 20 контейнери за текстил. До момента имаме 113 такива контейнери, разположени на различни места на територията на София, и са събрани общо над 2500 тона текстил, – каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод поставянето на новите контейнера. – Продължаваме да разширяваме системата за разделно събиране на текстилни отпадъци. Това е важно и за въздуха в столицата, защото помните, че преди няколко години, когато коментирахме източниците на замърсяване на въздуха, говорехме за това, че ако не се събират разделно, текстилните отпадъци могат да попаднат в печките" – допълни още Фандъкова. "Ние сме част от общата европейска политика за кръгова икономика и това е начинът да се грижим да природата" – каза още столичният кмет.

„Със събирането на текстила разделно решаваме, от една страна, екологичен проблем. От друга страна, разделното събиране на отпадъци е  важно и за общинските финанси, защото по този начин се намаляват разходите за обработката и депонирането на отпадъците и, на трето място – този процес е част от кръговата икономика" – каза председателят на СОС Георги Георгиев.  „Вече имаме онлайн карта с локациите на контейнерите, която е достъпна на сайта на Столичната община, и така гражданите могат да се ориентират къде е най-близкият контейнер до дома им. Това е нова услуга, изградена благодарение на усилията на колегите на зам.-кмета по екология Десислава Билева“ – допълни Георги Георгиев.  

По думите на зам.-кмета по екология Десислава Билева "контейнери има вече във всички райони на София, а там, където има по-голям поток от хора, ще бъдат поставени и допълнителни.

За своя личен мотив да се включи в инициативата певицата Мария Илиева каза: "Екологията не е лозунг, опазването на околната среда е индивидуална отговорност и информирани избори, които правим всеки ден."

Секретарят на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба Сирма Желева благодари за доверието на Столичната община и припомни, че София е една от първите градове в България , който стартира със системата за разделно събиране на текстил и вече няколко години успешно я развива.

Изхвърленият в контейнерите текстил постъпва в екоцентровете, където преминава два етапа сортиране. Годните за втора употреба дрехи се отделят, това е и най- екологичният начин за управление на отпадъците. Тези, които не са годни за втора употреба, се разделят по цветове и материи, отделят се от тях копчетата и циповете и се рециклират. По този начин текстилът не отива за депониране на сметищата.

 

06.06.2022