Столична община постави 5 еко- вендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки в паркове

"Поставихме 5 броя еко- вендинг машини за разделно събиране на пластмасови опаковки в столичните паркове. Те са в "Борисовата градина", Южния парк, НДК и "Княжеската градина". Целта на проекта е развитие на системата за разделното събиране на отпадъци, грижата и подобряване качеството на околната среда и хуманното отношение към животните." Това каза днес заместник-кметът по екология на Столична община Десислава Билева, която провери поставената машина в парка на НДК заедно с председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Осигурените 4 кучемата и 1 екоавтомат за птици съчетават paздeлнoто cъбиpaнe нa отпадъци, eнepгийнaта eфeĸтивнocт нa cлънчeвитe пaнeли и гpижaтa зa живoтнитe. Технологията на работа на машините е следната: срещу пластмасова опаковка вендинг машината предоставя храна за кучета или за диви обитатели на парка.

„Целта ни е да стимулираме хората да изхвърлят отпадъците си разделно. Изхвърляйки своята бутилка, гражданите получавате малка награда – порция храна за кучета. Машините са енергийно независими, разполагат с фотоволтаичен панел на покрива, за да се покаже в една машина целият цикъл на екологични практики“ – каза също Билева.

20.05.2022