Столична община се готви да приеме за управление крепостта Урвич

 

Процедурата по прехвърлянето на обекта за управление от държавата на общината е на своя финал. Крепостта се намира върху скален масив, на 20 км от София, вляво от пътя за град Самоков. В началото на IV век крепостта се превръща в стратегически пункт на Искърското дефиле. 

Археологическите проучвания на обекта започват преди 50 години – през 1969 г., под ръководството на проф. Димитър Овчаров.

На територията на крепостта са разкрити археологически останки от бойна кула, част от крепостните стени и от църквата „Св. Илия“, която е част от манастирски комплекс, съществувал и в османския период. Най-ранните регистрирани при разкопки материали могат да се отнесат към VI – I век пр. Хр.

От 2011 г. археологическите проучвания се изпълняват под научното ръководство на археолози от НАИМ на БАН, с финансиране от Програма „Култура“ на Столичната община. 

След приключването на процедурата и публикуването на Решение на Министерски съвет СО ще предприеме нужните действия за продължаване на проучванията на крепостта и постепенното ѝ превръщане в любимо място за разходки и туристичека атракция в околностите на града.

03.09.2019