Столична община подготвя проектите за строителство на 16 сгради на детски градини

50 млн. лв. от държавния бюджет се предоставят на община целево за изграждане на детски градини и разкриване на нови места за децата

Два държавни терена за изграждане на детски градини и училище в район „Студентски“ ще предостави на Столична община Министерството на образованието. Това беше решено на заседание на Министерски съвет днес. Две сгради на Министерството на труда и социалната политика в „Младост“ и „Люлин“ ще бъдат освободени и ще бъдат превърнати в детски градини.

50 млн. лв. от държавния бюджет се предоставят на Столична община целево за изграждане на детски градини и разкриване на нови места за децата.

Към момента Столична община подготвя проектите за строителство на 16 сгради на детски градини. За строителството им ще бъдат използвани предоставените от Министерски съвет средства.

За 4 нови детски градини са издадени разрешения за строеж – това са детските градини в „Горна баня“, „Възраждане“, „Подуяне“ и „Кремиковци“.  На етап проектиране са детски градини в райони „Красно село“, „Оборище“, „Младост“, две във „Връбница“ – в кв. „Обеля“ и в с. Мрамор, две в „Панчарево“ – в с. Казичене и с. Бистрица, в две в „Надежда“, и две в „Люлин“.  Предстои да започне проектиране на нова детска градина в кв. „Манастирски ливади – запад“.

Столична община работи за отчуждаването на терени за детски градини в кв. „Манастирски ливади-запад“, „Кръстова вада“, „Витоша ВЕЦ Симеоново“ и „Връбница“.

С решение на Министерски съвет по-рано тази година на Столична община бяха предоставени 15 млн. лв. С тях се изграждат: детска градина в „Манастирски ливади-изток“ за 8 групи, в район „Люлин“ за 5 групи и до месец ще започне изграждане на нова детска градина в район „Витоша“, м. „Павлово" – "Бъкстон“ за 5 групи и училищна сграда за две подготвителни групи в кв. „Бояна“.

В момента Столична община изгражда 13 сгради на детски градини, от които 9 ще бъдат завършени до края на 2020 г. Предстои да започнем строителство и на още 4 сгради – на две нови ясли, едно разширение за яслена група в „Кремиковци“ и преустройство на сграда в „Триадица“ за две нови групи.

30.07.2020