Столична община организира велошествие и маратон за по-чист въздух

„София кара колело и тича за по-чист въздух“ е мотото на тазгодишното пролетно велошествие, което ще се проведе в София в неделя, на 14 април 2019 г. Събитието е разделено на две части, а софиянци са поканени да се включат или с личен велосипед, или да пробягат 5-километровото трасе от пл. "Народно събрание" до Южния парк. Стартът на велосипедистите е от 11 часа, а на бегачите – от 11:15 ч.

Събитието няма състезателен характер. С участието си включилите се в отделните инициативи ще подкрепят активното придвижване в градска среда като пълноценна алтернатива на придвижването с лични автомобили – в това число ходенето пеша, карането на колело и използването на градски транспорт. Инициативата се фокусира изцяло върху значението на личния принос за по-чист въздух.

„Затоплянето на времето ни дава много нови поводи да слезем от автомобилите си и да използваме алтернативно екологично придвижване в града.  22 000 дка са парковете и градините в София,  55 км са велоалеите, 90% от градския транспорт е обновен и модернизиран. Това са различни алтернативи на придвижването с личен автомобил, които всеки един от нас може да изпробва в ежедневието си. Усилието на всеки е важно, защото чистият въздух зависи от всеки един от нас“ – подчерта Йоана Христова, зам.-кмет по екология в Столична община.

Събитието се организира по проект AIRTHINGS на програма "Балкани-Средиземно море 2018-2020", по който Столична община е водещ партньор. Проектът е насочен към използване на новите технологии за по-чист въздух, като в рамките му предстои изграждане на местна мониторингова мрежа за измерване качеството на атмосферния въздух. Данните от сиситемата ще бъдат включени в Отворена онлайн платформа за визуализация и анализ, която ще бъде достъпна за всички заинтересовани граждани.

Сборният пункт на участниците ще бъде отворен от 9:30 ч. на пл. "Народно събрание", когато всеки участник може да получи фланелка и стартов номер, с които освен в мартона или велошествието ще може да се включи и в многото томболи с награди, които ще се проведат на финала в Южния парк. В допълнение, аниматори ще се погрижат преди старта велосипедите на най-малките да са красиви и празнично украсени.

Повече за събитието можете да намерите тук:
https://www.facebook.com/events/642697352835051/

 

 

 

11.04.2019