Столична община организира среща на ученици и студенти с Теодор Ушев

След премиерата на филма „Физика на тъгата“ в НДК, която се проведе в рамките на Киномания, Столична община организира на 18 ноември среща на ученици и студенти със световноизвестния аниматор Теодор Ушев в Софийска градска художествена галерия.

На срещата присъстваха млади хора от Националното училище за изящни изкуства “Илия Петров”, от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография, както и Националната гимназия за приложни изкуства “Св. Лука”, от Националната художествена академия и Нов български университет.

Срещите между български творци, ученици и студенти, които Столичната община организира, се превърнаха в традиция. Те стартираха с писателя Георги Господинов през 2018 г., а сега гост бе аниматорът Теодор Ушев, който стана световноизвестен с филма „Сляпата Вайша“ по едноименния разказа на Георги Господинов и получи номинация за „Оскар“.

В изказването си кметът на София Йорданка Фандъкова каза: „Вярвам, че вие правите града си и ще дадете много от себе си, ще направите така, че с вашето творчество и идеи ще допринесете градът ни да бъде по-интересен.“

В София Теодор Ушев представи за първи път в България проекта си „Като в тъмно огледало“, реализиран в Общинската градска художествена галерия. По покана на кмета Йорданка Фандъкова той участва и в дискусиите за превръщането на подземното пространство на бившия мавзолей в галерия за съвременно изкуство.

На срещата присъстваха и зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов, общинският съветник Малина Едрева, директорът на дирекция „Култура“ Биляна Генова. Модератор на срещата бе журналистът Даниел Ненчев.

Теодор Ушев разказа за пътя си в анимацията от училището в Плавдив, Академията в София и заминаването му в Канада, където работи и днес.

Първите учителите, които са му повлияли, са Красимир Иванов и Иван Газдов. Газдов учи, че най-важна е идеята за творбата.

„Аз не бях най-талантливият ученик, имаше много по-талантливи от мен“ – разказва за себе си Теодор Ушев.

В отговор на въпроса „Кога една творба има успех?“, Ушев отговори: „Когато поне един човек, извън семейството, харесва това, което си направил.“

Дори когато заминал в Канада, не прекъснал връзката си с България. Правил плакати за Сатиричния театър, за НДК, за списания.

По думите му най-важното за твореца аниматор са три неща: първо – мотивацията и желанието за работа, второ – издръжливостта, трето – волята. "Не чакайте вдъхновението – каза художникът пред младите хора. – Творецът трябва да работи в екип, да забравя за егото си, да уважава хората, с които работи“ – посочи също Ушев. Затова: „Ако някоя идея, която ви е хрумнала, се появи някъде, а тя обикновено се ражда поне на три места в света – отказвате се, и търсите друга – каза също авторът на анимационните филми. – Затова бързайте…"

В работата му винаги са еднакво важни оценките и на публиката, на професионалната общност и на критиката, сподели още Ушев в отговор на въпрос.

Във „Физика на тъгата“ Теодор Ушев използва техниката на "восъчната живопис" или т.нар. енкаустика. И тя не е избрана случайно. Енкаустикът носи връзката с времето, с паметта за миналото. Анимационният филм улавя духа на времето и миналото в човека, който е част от него, от неговата памет и път, в който той мисли себе си и другите като „Аз сме“ (“Физика на тъгата“).

 

 

 

19.11.2019