Столична община облагороди 59 градски пространства, източници на запрашаване

 

Тази година започва работа по още 20 “кални точки“
 

През 2020 г. Столична община стартира инициативата за облагородяване на пространства, източници на запрашаванe, т.нар. “кални точки“ предимно в междублоковите пространства на жилищните квартали.

За две години, от началото на инициативата до момента са облагородени общо 59 пространства на територията на 20 района на Столична община, на обща стойност 1.8 млн. лв.

"Тази година програмата ни продължава с 20 нови пространства, като в зависимост от финансовите ресурси имаме готовност и за още проекти." Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на едно от пространствата в кв. "Дружба" 1, район "Искър" заедно със зам.-кмета по екология Десислава Билева и кмета на района Ивайло Цеков.

"Целта на облагородяването на "калните точки" е намаляване на запрашаването и подобряване качеството на въздуха, както и създаване на зелени решения за намаляване на топлинните острови" – каза зам.-кметът по екология Десислава Билева.

"Инициативата за облагородяване на "кални точки“ беше припозната от МОСВ, имахме уверение от страна на министър Борислав Сандов, че по тяхна програма ще може да се отпускат средства, но все още не е отворена такава програма. Столична община има готовност с проекти за облагородяване на пространства" – посочи също столичният кмет.

Кметът на район "Искър" Ивайло Цеков благодари, че тази програма стартира по-мащабно и се осигурява паркиране и озеленяване. Наш приоритет е винаги да обсъдим с етажните собствености.

В кв. "Дружба" 1 се обособяват около 50 паркоместа и ще се засадят 13 нови дървета.

Към момента са направени огледи на място и вече е създадена необходимата организация за изпълнение на 20-те обекта в районите "Надежда", "Овча купел", "Нови Искър", "Илинден", "Триадица", "Кремиковци", "Витоша", "Красна поляна", "Младост", "Подуяне", "Оборище", "Връбница", "Искър", "Банкя", "Средец", "Изгрев", "Лозенец" и "Слатина".

В бюджета на Столична община за тази година са предвидени средства в размер на 1.3 млн. лв. за изпълнение на облагородяване на пространства, източници на запрашаване.

"В работата по програмата е важно кметовете на райони да са активни, но да умеят и да изпълнят инициативата, защото те са на място, възлагат и контролират и това е смисълът на децентрализацията" – коментира също кметът Фандъкова.

Миналата година единствено от район "Красно село" не е бил подаден проект за облагородяване на „кална точка“.

 

Фотограф: Аделина Ангелова

 

 

12.07.2022