Столичната община изпълнява Програма за очни прегледи на деца от първи клас

 

Програма за извършване на очни прегледи на децата от първи клас в общинските училища ще изпълнява Столичната община. Столичният общински съвет одобри Програмата на заседанието си в четвъртък.

Целта е прегледите е да обхванат всички деца от първи клас в общинските училища в София. Прегледите ще се осъществяват на място в училищата от лекари, определени от Българското дружество по детска офталмология, невроофталмология и офталмогенетика и Очната клиника на „Александровска болница“. Програмата включва клиничен преглед за зрителна острота, цветно зрение и авторефрактометрия. При наличие на зрителни проблеми родителите ще бъдат уведомени и насочени за последващи действия.

Грижата за детското зрение е изключително важна за правилното развитие на всяко дете.

Преди няколко години пилотен проект за очни прегледи на деца от първи клас бе изпълнен съвместно от Столична община и Клиниката по очни болести на „Александровска болница“ и с подкрепата на Организацията на евреите в България „Шалом“, с председател проф. д-р Александър Оскар.

Направени бяха безплатни очни прегледи на повече от 5000 деца в предучилищна възраст. При повече от 10% от децата се установи проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение. Един от сериозните проблеми е, че много деца (надвишаващ 5% от всички прегледани) са с т.нар. „мързеливо око”, като в значителна част от случаите родителите дори и не подозират за наличието му. Това е състояние, при което съществува нарушение на зрението на едното или двете очи. Този недостатък е обратим, ако се лекува навреме и правилно. В голяма част от случаите, ако състоянието бива диагностицирано навреме (преди 8 – 10 годишна възраст, когато завършва процесът на съзряване на зрителната система), зрението може да бъде възстановено.

На базата на този пилотен проект е разработена Програмата, която ще се реализира през тази учебна година по идея на кмета Фандъкова и проф. д-р Оскар. Прегледите ще се извършат на място в училищата. За изпълнение на Програмата се предвижда от бюджета на Столична община да бъдат отпуснати 30 000 лева. 

06.10.2022