Столична община инициира пилотен проект за иновации с дигитални технологии в 20 училища

По Програмата “Училище в облака” ще бъдат обучени минимум 200 учители, а училищата ще се подготвят за внедряване на дигитални технологии и модела 1:1 с устройство за всеки ученик.  

По инициатива на кмета Йорданка Фандъкова Столична община ще реализира пилотен проект за развитие на дигитално образование в София, с който се осигурява подготовка на училищни екипи, първоначално участие ще вземат 200 учители от 20 училища. Това ще е първият иновативен проект за дигитализация в общинските училища, част от плана за дигитализация на столицата.

Облачните услуги са достъпни за училища в цял свят, а най-прогресивните образователни системи са направили тяхното използване стандарт. „Училище в облака“ ще даде по-голяма свобода и възможности пред учители и ученици, както и по-добри процеси за училищната администрация и родителите. Предвижда се до края на тази година в Пилотната програма на Столична община да бъдат обхванати първите 20 общински училища. Това бе обсъдено на работна среща на кмета на София Йорданка Фандъкова, Ваня Кастрева – началника на РУО – София, Александър Ангелов – ръководител на „Център за творческо обучение“ и директори на столични училища. На срещата присъства и новият зам.-кмет по дигитализация Генчо Керезов.

“Информационните технологии в София се развиват изключително бързо и това е сред приоритетите ни в работа за столичното образование, както и за гражданите и бизнеса, а дигиталното образование ще подпомогне по успешното развитие и адаптиране на училището към променящата се среда. Включването на първите 20 училища в проекта ще развие успешен модел, който да бъде приложен в повече училища” – каза кметът на София Фандъкова.

Училищата от пилотната група вече използват облачни услуги. Развитието на техния опит ще доведе до развитие и на общността от учители. Учителите, които пряко участват в проекта, ще се сертифицират по международни програми за дигитални умения. Целта е до една година в София да е съсредоточена най-голямата общност от учители дигитални лидери. 

Промените, които настъпиха в последната година, предизвикателствата, свързани с коронавируса, наложиха въвеждането на дистанционното обучение. Училищата в облака се справиха по-успешно с обучението от разстояние 

Една от целите на пилотния проект е да подкрепи училища да стартират и първи паралелки по модела „Едно към едно“ 1:1 с устройство за всеки ученик. 

Проектът дава заявка да направи столицата лидер в използването на дигитални технологии в образованието по примера вече реализирани и проекти в скандинавските държави, Нидерландия, Белгия, САЩ и други. Това ще е и първата Общинска програма за внедряване на модела „Едно към едно“ в общински училища. Целта е да се развие успешно и да бъде приложен в повече училища, което да бъде път към тяхната дигитална трансформация.

Към 15 септември първите 6 столични училища се подготвят и ще обявят своите паралелки, които учат по модела 1:1, това са Втора английска гимназия, 51. СУ, 119. СУ, 19. СУ, 90. СУ и НФСГ. Те са част и от настоящия проект. Общият брой паралелки, които работят по модела, училищата, които внедряват 1:1, използват безплатната облачна платформа Google G suite за образованието.

Всички ученици и учители имат персонален електронен профил, който работи на всякакви електронни устройства. Облакът предоставя защитено и неограничено пространство за съхранение на информация. Ученици и учители не получават реклами и данните им не се обработват с търговска цел. Всички профили се управляват от администратор на училището.

Предстоящите обучения ще бъдат отворени и за други училища от столицата. 

 

09.09.2020