Столичната община гарантира финансиране за иновативни стартиращи предприятия

Кметът на София Йорданка Фандъкова подписа рамково споразумение

"Столичната община чрез Общинския гаранционен фонд за малки и средни предприятия в партньорство с Банка ДСК стартира Програма за финансиране на иновативни стартиращи предприятия." Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, която подписа рамково споразумение с Виолина Маринова – председател на Банка ДСК, в присъствие на зам.-кмета Дончо Барбалов, общинския съветник Ирина Йорданова, Николай Ценков – управител на Общинския гаранционен фонд.

Програмата за финансиране е насочена към улесняване на достъпа на стартиращи иновативни предприятия до финансов ресурс за реализацията и развитието на техните бизнес проекти. В изпълнение на програмата Общинският гаранционен фонд ще издава гаранции по кредити, отпуснати за финансиране на иновативни предприемачески идеи. "В досегашната си дейност фондът е гарантирал 620 проекта за малки и средни предприятия на обща стойност 115 млн. лв., но за пръв път към него има специална програма, насочена към иновативните стартиращи предприятия" – каза кметът Йорданка Фандъкова. – "Фондът ще споделя с банката кредитор част от кредитния риск като гарантира до 50% от кредита. Сумата, в рамките на която ще се издават гаранции по програмата, е 600 000 лева до края на годината. При повишен интерес към този финансов инструмент той може да бъде увеличен през следващата година."

Специализираната гаранционна схема е с акцент върху основните тематични приоритети на Иновационнната стратегия за интелигентна специализация на София, включително информатиката и информационните и комуникационните технологии, както и нови технологии в креативните и рекреативни индустрии.


 

22.05.2018